Quantcast

Kiállás

A menstruációs fájdalom miatt indított petíciót egy iskolás lány apukája

A menstruációs fájdalom miatt indított petíciót egy iskolás lány apukája
© Wavebreakmedia/Getty Images

A brit családapa, Marcus Alleyne azt szeretné elérni, hogy az iskola ismerje el igazolt hiányzásként a menstruációs fájdalom miatt kihagyott napokat.

Már több mint 62 ezer aláírásnál tart az az online petíció, amit egy brit iskolás lány édesapja indított. Marcus Alleyne-t rendkívüli módon felháborította, mikor 13 éves lánya, Izzy igazolatlan hiányzást kapott az iskolában, miután a menstruációs görcsei miatt nem ment iskolába egyik nap.

Három lány édesapjaként a zenész és karmesterként dolgozó Marcus az összegyűjtött aláírásokat a brit oktatási minisztériumhoz szeretné eljuttatni annak érdekében, hogy az iskolák fogadják el igazolt hiányzásként a dysmenorrhoea (azaz a fájdalmas havivérzés) miatti kimaradást ugyanúgy, ahogy arra más betegségek – például az influenza – esetében is van lehetőség. A kezdeményezés, úgy tűnik, széles körben támogatókra lelt, szeptember vége óta már több mint 62 ezren írták alá az online petíciót.

A szabályok archaikus megközelítése

A 37 éves férfi egyik nap nem engedte iskolába lányát, amikor az rosszullétre panaszkodott heves menstruációs görcsei miatt. „Az iskolából érdeklődtek, hogy menstruációs fájdalmak miatt hiányzik-e a lányom, én pedig igent mondtam. Erre közölték, hogy ezt igazolatlan hiányzásként fogják rögzíteni” – mesélte az apuka a Plymouth Live hírportálnak. Az apa elmondta, elítéli az intézmény álláspontját, mivel ha más betegség vagy egészségügyi probléma állt volna fent a lányánál, akkor azt nem tekintették volna igazolatlan hiányzásnak. „Ha azt mondtam volna, hogy migrénje van, most nem kellene erről beszélnünk” – tette hozzá keserűen Marcus.

A petícióban az apa bírálja az iskola „tolakodó és erkölcsileg megkérdőjelezhető” bánásmódját, amiért tudni akarták a hiányzás pontos okát. Marcus a súlyos menstruációs görcsöket nem csupán női bajnak, hanem társadalmi szintű problémának tartja, amelyre megoldást kell találni. „Számomra a menstruációs fájdalmak felismerése nemcsak a lányaim, hanem országszerte minden menstruáló ember fizikai, mentális és szociális jóllétét érintő kérdés.”

Forrás: Elle