Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Női trükkök

3 SOS megoldás, hogy csökkentsd a PMS kellemetlen tüneteit

2024. május 17.

2 perc olvasás

ELLE

menstruáció tünetek női egészség PMS
3 SOS megoldás, hogy csökkentsd a PMS kellemetlen tüneteit
© Shutterstock

Rengeteg nő életét keseríti meg a PMS, de néhány bevált módszer segíthet.


A premenstruációs szindróma, röviden PMS egy olyan tünetegyüttest takar, ami a menstruációt megelőző egy hétben alakul ki.

A nők 80%-a számol be a kellemetlen tünetekről, amelyek ilyenkor megnehezítik a mindennapjaikat. A PMS időszakában jellemző a fejfájás, a puffadás, a mellek feszülése, az ingerlékenység, az édességek iránti sóvárgás, a libidó csökkenése és a hangulati ingadozások is.

A szakemberek elmondták, milyen módszerek segíthetnek ilyenkor, ami a tapasztalatok alapján már sok nőnél bevált.

Így enyhíthetőek a PMS tünetei

A bekövetkező változásokért a hormonok a felelősek, és valójában egy természetes folyamatról van szó, ám a nehezen elviselhető tünetek enyhíthetőek az alábbi módszerekkel:

Testmozgás

A heti 3-4 napon, egész hónapban végzett sporttevékenység nagyon sokat segíthet abban, hogy a tünetek enyhébb formában jelentkezzenek. Különösen a szabadtéri gyakorlatok ajánlottak, mint például a séta vagy a kerékpározás, esetleg az úszás. A stressz csökkentése kulcsfontosságú, ebben a jóga és a szabadtéri séta is jelentős javulást eredményezhet. Fontos megemlíteni, hogy a hiedelmekkel ellentétben a testmozgásról sem a PMS, sem a menstruáció alatt nem szükséges lemondani, hiszen a vérkeringésre is pozitív hatást gyakorol.

Táplálkozás

Ahhoz, hogy a tünetek enyhüljenek, az étkezési szokások felülvizsgálatára van szükség. Kerülni kell a túlzott sóbevitelt, ez ugyanis fokozott vízvisszatartáshoz vezet, ami a végtagok vizesedését idézheti elő. Az alkohol és az üdítőitalok fogyasztása is súlyosbíthatja a tüneteket, és a cukorbevitelt is csökkenteni kell, bár ez utóbbi az édességek iránti sóvárgás miatt nehézséget jelenthet.

pms-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Vitaminok

Érdemes néhány vitaminnal is támogatni a szervezetet a PMS alatt. A B6-vitamin támogatja a hormonháztartás rendezését, így egyúttal a tünetek is enyhülhetnek. A magnézium segít a fáradtság és az ingerlékenység kezelésében, az ashwagandha pedig a fizikai és szellemi képességek fenntartásában játszik fontos szerepet. Mindezek nemcsak a PMS alatt, hanem egész hónapban támogatják a szervezet megfelelő működését.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves