Quantcast

Lopott csók

A férj nem kényszerítheti a feleségét arra, hogy hagyja magát megcsókolni

A férj nem kényszerítheti a feleségét arra, hogy hagyja magát megcsókolni
© AndresCalle

A lopott csókok fogalmáról versek, dalok, sőt filmek is születtek. Így aztán megszoktuk, hogy ez elfogadható és romantikus, az udvarlás egyik formája. A szerelmesek közötti tréfának gondoljuk: a nő egy kicsit tiltakozik, de a férfi tudja, hogy csak kéreti magát. 

Most azonban egy olasz bíróság vette a bátorságot, hogy szembe menjen az árral, és kimondja a dolgokat úgy, ahogy vannak: a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy még a házasságon belül adott "lopott csók" is a szexuális erőszak egyik formája lehet.

Helybenhagyták az ítéletet, amely kimondta, hogy a férj nem kényszerítheti feleségét beleegyezés nélkül csókolózásra, mivel ez az erőszak egyik formája. A bíróság szerint a bűncselekmény egyértelmű a férj viselkedését vizsgálva, mivel "a vádlott megragadta a sértett arcát és arra kényszerítette, hogy szájon csókolja, és ezzel egyidejűleg, a nő tiltakozása ellenére megakadályozta, hogy kiszabaduljon a szorításából". Ez az erőszak kontextusában történt, mivel a férfit emberrablás, súlyos testi sértés és bántalmazás miatt két év börtönbüntetésre ítélték. Ráadásul a csók idején a férfi tisztában volt a nő azon szándékával, hogy véget vet a házasságnak és elköltözik tőle. A bíróság szerint nem szükséges, hogy az erőszaknak meghatározott formájúnak vagy hevességűnek, vagy még kevésbé brutálisnak és agresszívnek lennie, és ezt hosszú ítélkezési gyakorlat is megerősíti.

A női ellenállás gondolata

Néhány hete nagy port kavart egy beneventói bíró ítélete, aki felmentett egy férfit, azt állítva, hogy normális az ellenállás azon minimumának megnyerése, amelyet minden nő egy stabil és tartós kapcsolat során, a mindennapi feladatok fáradtságában hajlamos gyakorolni, amikor a férj szexuális közeledésre tesz kísérletet. Röviden, a lopott csók és a női ellenállás gondolata, amelyet minden férfinak meg kell próbálnia legyőzni, még mindig mélyen gyökerezik a kultúránkban, és a bírósági tárgyalótermekben is megvan a helye. Azonban ezzel a csók-ügyben hozott döntéssel teljesen más álláspont képviseltetik. Ebben az esetben a bíróság szerint irreleváns, hogy a csók célja a fellebbező szerint a sértettel való megbékélés kísérlete volt, mert csak a nem beleegyező áldozat szexuális szabadságát sértő cselekmény végrehajtására irányuló kétségtelen szándék számít.

Forrás: Elle