Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Nők a digitális térben

Így erősíti fel a digitális világ a nemek közötti egyenlőtlenségeket

2024. május 02.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

online zaklatás nők egyenlőtlenség nők elleni erőszak nők jogai digitális világ
Így erősíti fel a digitális világ a nemek közötti egyenlőtlenségeket
© Shutterstock

A technológiai fejlődés meglepő módon negatívan hat a nemek közötti egyenlőtlenségekre.


Bár azt gondolhatnánk, hogy a technológiai és digitális fejlesztések az élet minden területét pozitívan befolyásolják, sajnos ez nem minden esetben van így. A nemek közötti egyenlőtlenségek például egyáltalán nem csökkenek, sőt inkább negatív irányba változnak a fejlesztések hatására.

A UN Women jelentése szerint a nők még mindig alulreprezentáltak a műszaki és a tudományos területeken, illetve általában véve a technológiai szektorban. Erre az egyik legjobb példa az, hogy a mesterséges intelligencia kapcsán csupán 22% a nők megjelenésének aránya (pl. Siri), de nagyrészt még mindig a férfiak oldaláról közelítik meg ezt a technikai újdonságot.

A nők negatív megkülönböztetése és hátrányos helyzete a fentieken kívül számos egyéb módon is bekövetkezik a digitális térben, íme néhány példa:

A nemek közötti egyenlőtlenségeket az internet is súlyosbítja

A tanulmányból kiderült, hogy a legnagyobb nemzetközi technológiai vállalatoknál a nők csupán a dolgozók 33%-át teszik ki, és csak minden negyedik nő tölt be vezető pozíciót.

nemek-kozotti-egyenlotlenseg-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A tudományos területen, a feltalálok között 16,5% a nők aránya, de ez nem is meglepő tény annak ismeretében, hogy a nők 37%-a egyáltalán nem használja az internetet, hiszen 259 millióval kevesebb nő fér hozzá a világhálóhoz, mint férfi, pedig ők teszik ki a világ népességének közel felét.

Miközben számos lehetőséget rejt magában a digitális világ, sok kihívással is szembeállítja a nőket: ezek közé tartozik az online zaklatás, amely tovább mélyíti a nemek közötti egyenlőtlenségeket.

3 típusát különböztetik meg az online térben elkövetett, nemi alapú zaklatásnak: szexuális zaklatás, üldözés és pszichológiai erőszak. Ide tartozik a kéretlen képek küldésétől kezdve a rágalmazáson és a szexuális felvételekkel való visszaélésen át a fenyegetésig sok minden.

nemek-kozotti-egyenlotlenseg-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Mivel a jogi szabályozás sokkal bonyolultabb, mint az offline térben, a nőket egyre több atrocitás éri, hiszen sokan úgy vélik, a weben büntetlenül követhetnek el ilyen jellegű cselekményeket.

Az 51 országot érintő tanulmány feltárta, hogy a nők 38%-a tapasztalt már élete során valamilyen negatív megkülönböztetést a digitális térben, de mindössze minden negyedik érintett fél döntött úgy, hogy a hatóságokhoz fordul. 10-ből 9-en inkább korlátozták az internetes jelenlétüket, hogy elkerüljék a hasonló eseteket, ezzel pedig tovább növelték a nemek közötti megosztottságot és a férfiak fölényét a digitális térben.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves