Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Nők jogai

Borzasztó részletek: így halt meg a 20 éves iráni aktivista lány, akit egy tüntetés során öltek meg

2022. szeptember 28.

4 perc olvasás

ELLE

női jogok halál irán nők jogai tüntetés nők elnyomása
Borzasztó részletek: így halt meg a 20 éves iráni aktivista lány, akit egy tüntetés során öltek meg
© Instagram/@hadisnajafi78

Esélye sem volt a biztonsági erőkkel szemben a fiatal aktivista lánynak, Hadis Najafinak.


Világszerte egyre nagyobb tüntetéshullámok indulnak az Iránban brutális kegyetlenséggel meggyilkolt 20 éves lány, Mahsa Amiri esete nyomán, aki azért vesztette életét, mert az erkölcsrendészet kegyetlenül megverte, miután szerintük a fejkendője túl sokat hagyott szabadon a hajából.

Több nagyvárosban, köztük Londonban és Párizsban is ezrek vonultak utcára az Iszlám Köztársaság elnyomó rezsimje ellen tüntetve.

Iránban is napi szinten tüntetnek az aktivisták a szélsőséges iszlám elnyomás ellen, a demonstrációk során pedig sajnos ugyancsak többen életüket vesztik. Köztük van a 20 éves iráni lány, Hadis Najafi is, akit az iráni biztonsági erők lőttek le az egyik összecsapás alkalmával.

6 lövés végzett az iráni lánnyal

Hadis Najafi aktivistaként lett ismert egy videófelvételnek köszönhetően, amelyen arra hívta az embereket, hogy csatlakozzanak a kormányellenes tüntetésekhez. Szeptember 21-én azonban egy ilyen demonstráción vesztette életét, miután Karadzs városában a biztonsági erők hat lövést adtak le rá.

A lányt a hasán, a nyakán, a szívén és a karján érték a lövések, így esélye sem volt a túlélésre, a kórházban már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Esetéről a szintén iráni nőjogi aktivista és újságíró, Masih Alinejad számolt be a közösségi médiában. A legutolsó, Hadisról készült felvételeken még az látható, ahogy a bátor lány elszántan vegyül el a tüntető tömegben Karadzs utcáin, hátrafésült és összefogott hajjal, fejkendő nélkül.

A tragikus haláleset után egy másik felvétel is terjedni kezdett a Twitteren, amelyen a lány családja Hadis frissen ásott sírja mellett látható.

„Ez a 20 éves Hadis Najafi temetése, akit az utcán lőttek agyon a biztonsági erők, mert tiltakozott. Egy bűne volt: szabadságot akart kiharcolni”

– írta a posztban az iráni újságírónő.

A hivatalos adatok szerint csak Teheránban mintegy 1800 embert tartóztattak le az iráni biztonsági erők, miközben az ország 31 tartományában jelenleg is zajlanak a heves tiltakozások. A közelmúltban a tüntetések során az iráni média beszámolói szerint 35 ember vesztette életét, ám a halálos áldozatok száma a külföldi sajtó szerint ennél is nagyobb lehet.

Kiállnak az iráni nők Mahsa Amiri mellett

Mahsa Amini tragikus halála nyomán nők ezrei fejezték ki tiltakozásukat Iránban azzal, hogy videófelvételeken égették el a fejkendőiket vagy vágták rövidre a hajukat.

@persianziba Today exactly two years ago I started wearing hijab, today I cut my hair for #mahsaamini , who was an Iranian woman that got unal!ved in Iran because of the mandatory hijab law. I cannot show the video of me cutting my hair out of religious reasons (On my story there is a censored version of the video) so as a symbol of solidarity I made a video cutting my scarf as well in order to spread the message. I am wearing one of our traditional Persian scarfs around me to represent my people as an Iranian woman. I cannot go into detail for my own safety, so please do the research and spread our message. #fy #fyp #foryou #foryoupage #freedom #help #helpus #iran ♬ original sound - em🤍

Így fejezték ki támogatásukat Mahsa Amiri mellett, valamint ezzel akarják felhívni a figyelmet az iszlám köztársaság elnyomó szabályaira.

Az iráni biztonsági erők ugyanis a személyes szabadságjogok korlátozása mellett nagyon komoly szankciókkal sújtják azokat a nőket, akik nem tartják be a szigorú öltözködési előírásokat.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves