Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Lies

4 hazugság, amit a nárcisztikus használ a párkapcsolatában

2023. december 09.

3 perc olvasás

ELLE

hazugság nárcisztikus párkapcsolat
 4 hazugság, amit a nárcisztikus használ a párkapcsolatában
© Shutterstock

A nárcisztikus a hazugságaival manipulálja az áldozatát. 


A nárcisztikus emberek gyakori jellemzője, hogy a párkapcsolatban sem őszinték. A nárcisztikus mindenféle hazugságot mond, hogy előmozdítsa az érdekeit és fenntartsa a hatalmat a párja felett. Most eláruljuk a leggyakoribbakat, amelyek egyébként ugyanazt az alapvető üzenetet hordozzák. 

1. „Ez mind a te hibád”

Nyilvánvaló, hogy senki sem tökéletes. Emberek vagyunk, ezért mind hibázunk, de fontos, hogy tudjuk vállalni a felelősséget a tetteinkért. A nárcisztikus azonban mindent megpróbál a partnerére hárítani, és ő maga semmiért sem vállal felelősséget. Teljesen mindegy, hogy miről van szó, például csak arról, hogy valami elmaradt a boltból, a nárcisztikus azonnal a párját fogja okolni, és sosem saját magát. Ha a másik fél próbálja rávilágítani a nárcisztikust, hogy esetleg ő hibázott vagy közösen tették, ő akkor sem hajlandó beismerni semmit. Gyakori, hogy a rossz kedvükért is a társukat hibáztatják, mert ők maguk nem tudják elviselni a tökéletlenség gondolatát. 

2. „Semmit sem tudsz jól csinálni”

A nárcisztikus sok esetben megpróbálja elhitetni a partnerével, hogy semmiben sem jó. A cél az, hogy a párjuk kétségbe vonja azt, hogy tud-e nélkülük élni. Minden apró hibát képes felnagyítani és kritizálni, sőt a nyílt hazugság sem rettenti el őket, hogy a másik felet rossznak állítsák be. A nárcisztikus dinamikát hoz létre, amikor a párja könyörög neki, és megpróbálja azt bizonyítani, hogy ő is értékes. Ez a dinamika hatalmat ad nekik a másik ember felett, ám ezt nem szabad hagyni, mert az ítéleteik nem az igazságon vagy a tisztességen alapulnak.

3. „Senki más nem fog szeretni”

Ezzel a hazugsággal is az a nárcisztikus célja, hogy kontrolláljanak a párkapcsolatban. Azt éri el, hogy a partnere egyedül érezze magát a világban. A nárcisztikus emberek ezzel zavarnak bele a partnereik személyes kapcsolataiba is, ugyanis rendkívül fontos számukra, hogy ők legyenek a középpontban. Ezért gyakori, hogy a párjával a nárcisztikus elhiteti azt, hogy ő az egyetlen, aki valaha szeretheti, így akar biztosra menni, hogy nem fogja elhagyni. A rossz hír, hogy a nárcisztikusnál a „szeretlek” szó is teljesen mást jelenthet, és mellette tettekkel nem bizonyítja, és inkább kegyetlenséggel bánik a partnerével. 

4. „Én tudom, hogy mi a legjobb neked”

Ez a mondat a nárcisztikus szülőknél is gyakori, de a párkapcsolatban szintén. Egy nárcisztikus szereti azt állítani, hogy jobban ismeri a párját, mint bárki más. Az állítólagos mély tudásukat ürügyül használják arra, hogy a partnerüket manipulálják és kontrollálják. A nárcisztikus minden ötletét leüti a párjának, amivel nem ért egyet, és az indíték az, hogy a másik fél ne lehessen független és önálló. Képesek azt is elérni, hogy gyengítsék az önállóságra való kísérleteket, azáltal, hogy a a partnerüket kigúnyolják, valamint kétségbe vonja a készségeket és az intelligenciát. Gyakori az is, hogy haraggal reagálnak vagy a múltbeli hibákat hozzák fel. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves