Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új tanulmány

A kedvenc dalod elárulja, hogy milyen vagy párkapcsolatodban

2022. november 24.

3 perc olvasás

ELLE

zene dal kötődés párkapcsolat
A kedvenc dalod elárulja, hogy milyen vagy párkapcsolatodban
© Shutterstock

Egy dal is sok mindent elárul arról, hogy milyen vagy a párkapcsolatodban. 


Egy új kutatásból kiderült: a kedvenc dalaink elárulják, milyen a kötődési stílusunk. Ez a felfedezés segít rájönni arra, hogy az emberek, hogyan gondolkoznak és cseleksznek a párkapcsolatukban. Adele vagy a The Weeknd szerepel a lejátszási listádon? A pszichológusok szerint sok mindenről árulkodik.

Érdekel a zene szerepe az emberek életében. Amióta az emberek több tízezer évvel ezelőtt elkezdtek zenélni, a különböző kultúrák dalai mindig is a kapcsolatokra összpontosítottak – a kapcsolatteremtésre, annak fenntartására vagy a szakításra –, ezért azon töprengtem, vajon az emberek olyan zenét hallgatnak, amely tükrözi a párkapcsolati tapasztalataikat?

- tette fel a kérdést Ravin Alaei pszichológus.

Erre jutottak

A Personal Relationships folyóiratban megjelent új tanulmányban Alaei és két professzor, Geoff Macdonald és Nicholas Rule megállapították, hogy az emberek egyéni kötődési stílusa megfelel kedvenc dalaik szövegének. Tehát, hajlamosak vagyunk arra, hogy visszatérünk azokhoz a dallamokhoz, amelyek leírják, hogy min megyünk keresztül egy kapcsolatban.

A dalszöveg számít, ezért figyelj rájuk

- mondta a szakértő, aki szerint a kedvenc szerelmes dalaink segíthetnek abban, hogy olyan dolgokat is felfedjünk magunkról, amikről fogalmunk sem volt.

A négy kötődési stílus

Most megmutatjuk, hogyan néz ki a négy kötődési stílus.

A biztonságos kötődés esetén az egyén magabiztos lesz a kapcsolataiban felnőttként, valamint barátságos és nyitott a világra. Támogat másokat, valamint attól sem fél, hogy ő maga kérjen segítséget. A függetlenségét megőrzi, de a partnere felé is szeretettel fordul.

A szorongó-ambivalens kötődésnél az egyén fél az elutasítástól, a ragaszkodása fojtogató is lehet a partner számára. A párjától nagyon nehezen tud elválni, mert nem szeret egyedül lenni. Érzelmi hiányérzet vezérli.

Az elutasító elkerülő kötődés, amikor a felnőtt retteg az intim közelségtől, ezért nagyon távolságtartó, ha érzelmekről van szó. Fontosnak mutatja a függetlenséget, de közben ez is a tagadás egy formája számára.

A bizalmatlan elkerülően kötödő felnőtt nagyon szélsőséges, érzelmileg kiszámíthatatlan, ezért gyakori az is, hogy egy bántalmazó kapcsolatban találják magukat. A boldog, szerető kapcsolat iránti vágy megmutatkozik, de emellett a félelem is a közelségtől.

Rengeteg embert megkérdeztek

Körülbelül 570 embert kértünk meg, hogy mondják el kedvenc dalukat, majd a közel 7000 dalt kódoltuk a szövegeik által kifejezett kötődési stílushoz. Azt viszont következetesen tapasztaltuk, hogy az elkerülően ragaszkodó emberek jobban szeretik az elkerülő szövegű zenét

- folytatta Alaei. 

Ez a helyzet Adele dalszövegeivel

Adele dalszövegeit leginkább a szorongó-ambivalens módon kötődő emberek preferálják, rendkívül népszerű volt a kutatásban résztvevők körében. A szakértő tanácsa, hogy a kedvenc szerelmes dalunkat hallgassuk meg jó párszor, és próbáljuk meg értelmezni a szöveget, valamint megérteni, hogy min is megyünk keresztül pontosan. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves