Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A szakértők elárulták

Ez az ideális korkülönbség a sikeres kapcsolathoz a tudomány szerint

2024. február 20.

3 perc olvasás

ELLE

párkapcsolat ideális korkülönbség
Ez az ideális korkülönbség a sikeres kapcsolathoz a tudomány szerint
© Shutterstock

Tényleg létezik az ideális korkülönbség? 


Habár a világban számos vita zajlik azzal kapcsolatban, hogy egy kapcsolatban vagy házasságban, mi az ideális korkülönbség, valójában az emberek sosem tudtak igazán megegyezni. Van, akik a 10 évet már nagyon soknak tartják, más pedig el sem tudná képzelni, hogy ne legyen a partnere jóval idősebb, akár 20-30-40 évvel. Azonban általánosságban elmondható, hogy a társadalom elfogadóbb, ha a férfi az idősebb. 

Ez lehet a jó kapcsolat titka?

Kiderült, hogy a kutatók az 1-3 éves korkülönbséget tartják a legideálisabbnak a párok között. Az okát pedig meg is indokolták. A tanulmányok kimutatták, hogy akiknél kisebb a különbség, azok nagyobb valószínűséggel lesznek elégedettek hosszú távon. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a különböző korú emberek ne lehetnének boldogok együtt. 

A Journal of Popular Economics folyóiratban publikált ausztrál párokról készült 2017-es tanulmány szerint azok a párok, akik között 1-3 év volt a korkülönbség voltak a legboldogabbak az eredmények szerint. Őket követték azok, akik között 4-6 év korkülönbség van, ám a legrosszabb eredmények azoknál jöttek ki, akik között hét-tíz év közötti korkülönbség van. Náluk már nagyobb valószínűséggel tapasztalták meg a kapcsolati hanyatlást, mint a többi csoportnál. Egy 2014-es jelentés szerint pedig az öt-tíz év közötti korkülönbséggel rendelkező párok több mint háromszor nagyobb valószínűséggel válnak el.

Ezek lehetnek az okok

A szakértők úgy vélik, hogy ennek több oka is lehet. Egyrészt az a tény, hogy a korban közelebb álló emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek közös értékekkel. Hajlamosabbak jobban megérteni egymást, ha ugyanabban a generációban nőttek fel – mondta Samantha Jayne kapcsolati szakértő. A pénz azonban szintén szerepet játszik. A szakértők szerint ugyanis a nagy korkülönbség pénzproblémákat okozhat, ha az egyik partner megalapozottabb, mint a másik, valamint az sem mindig ideális, ha a karrierjükben teljesen máshol tartanak. 

Ez a helyzet a fiatalabb partnerrel

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a nagyobb korkülönbség a fiatalabb partner elégedetlenségéhez vezethet. Egyes kutatások felvetették a kapcsolatot a nagy korkülönbséggel rendelkező párok és a mentális egészségügyi problémák között. Egy 2015-ös tanulmány során, több mint 2000 koreai házaspárt vizsgáltak meg. A BMC Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy minél nagyobb a korkülönbség a partnerek között, annál valószínűbb, hogy náluk fokozottan jelentkeznek a depresszió tünetei. Bár továbbra sem világos, hogy gazdasági tényezőket vagy egészségügyi megfontolásokat vettek-e figyelembe, ugyanez a kutatás megállapította, hogy az életkorukban közelebb álló párok esetében kevésbé volt jellemző a depresszió. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves