Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Konfliktuskezelés

4 toxikus viselkedés, ami tönkretehet egy párkapcsolatot

2023. augusztus 22.

2 perc olvasás

ELLE

kommunikáció párkapcsolat tartós párkapcsolat veszekedés
4 toxikus viselkedés, ami tönkretehet egy párkapcsolatot
© Getty Images

Bizonyos kommunikációs formák a legharmonikusabban működő párkapcsolatot is próbára tehetik.


A vita, ami a feleket közelebb viszi a megoldáshoz, bizonyos helyzetekben akár hasznos is lehet, azonban amikor veszekedéssé fajul, akkor már csak rombol, különösen egy párkapcsolatot.

A konfliktus kezelése nagyrészt azon is múlik, hogyan kommunikálunk a problémákról. Néhány vitastílust érdemes elkerülni, ha azt szeretnéd, hogy a társad hosszú távon is kitartson melletted.

4 vitastílus, ami egy párkapcsolatot megtépázhat

1. Partner kritizálása

Egyesek minden egyes vita során felsorolják a másik gyengeségeit, esetleg jogtalanul vádaskodnak, amellyel minél nagyobb fájdalmat akarnak okozni a másiknak, vagy egyszerűen csak provokálni szeretnék, hogy kihozzák a sodrából. Ezt mindenképp kerülni kell, ugyanis azt érezteti a pároddal, hogy értéktelennek tartod őt, nem elég jó neked, és rövid időn belül véget fog vetni a kapcsolatnak.

2. Csend támadásként

A csend néha előnyös, ha azért alakul ki, mert inkább átgondolod, mit akarsz mondani, mielőtt megbántanád a másikat. De ha zsarolásra van büntetésre használod, az mindig mérgező. Ne alkalmazd a társad irányítására és manipulálására, ugyanis ezzel tönkreteszed az önbecsülését és a párkapcsolatot is. Ha úgy érzed, mégis csendre vágysz, sokkal célravezetőbb, ha elmondod a másiknak, hogy most egy kis időre van szükséged, mielőtt folytatnátok a beszélgetést.

3. Régi sérelmek felemlegetése

Ez az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb következményekkel járó viselkedés. Ha nem tudsz túllendülni egy korábbi sérelmeden, akkor arról is beszélgetnetek kell, de egy jelenlegi problémával ne hozd kapcsolatba. Először a friss konfliktust tisztázzátok, és ha maradt benned tüske a múltból, ne hagyd elmérgesedni: beszéljétek meg, de egy másik alkalommal.

parkapcsolat-kommunikacio-elle.hu
Forrás: Getty Images

4. Érzelmi zsarolás

A párkapcsolatok jelentős részében ez a viselkedés is gyakran előfordul, pedig rendkívül káros. Ide tartozik az is, amikor a páros egyik tagja azzal fenyegetőzik, hogy véget vet a kapcsolatnak, mert ezzel akarja manipulálni a másik felet. Ez azonban éppen ellentétes reakciót válthat ki a másikból: instabil kapcsolatot eredményez, és egy bizonyos idő elteltével a zsarolt fél fog elmenekülni a kapcsolatból. A vitákat mindig a párkapcsolat megkérdőjelezése nélkül bonyolítsd le, mert csak ez vezet hosszú távú megoldásokhoz.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves