Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Boldogságunk kulcsa

5 kommunikációs hiba, ami tönkretehet egy párkapcsolatot

2023. augusztus 24.

3 perc olvasás

ELLE

hiba kommunikáció párkapcsolat szakítás
5 kommunikációs hiba, ami tönkretehet egy párkapcsolatot
© Shutterstock

A kommunikációs hibák sokszor szakításhoz vezetnek. Ha ezeket előre tudod, sokat segíthet a párkapcsolatodban. 


A párkapcsolatok végét sokszor az okozza, hogy két ember egyszerűen képtelen szót érteni egymással. Vannak bizonyos kommunikációs hibák, amiket át lehet hidalni, ha mindkét fél hajlandó arra, hogy tudatosan figyelnek mit mondanak, és mit jeleznek a testbeszédükkel. A legfontosabb dolog, amit tudni kell, hogy nincs olyan, hogy „nem kommunikálsz”. Amint két ember észleli egymást, elkezdődik a kommunikáció. Még a csend pillanataiban is átadunk valamit.

Íme, az 5 legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek... 

1. Az állandó megrovás 

Ha valakit megdorgálunk a tetteiért, az általában ront a helyzeten, ahelyett, hogy javítana rajta. Az áldozat eljátszásával és a másik személy hibáztatásával állandósítjuk az agresszió és az elutasítás körforgását. Fontos, hogy másképpen közöljük érzéseinket, kerüljük a szemrehányó szavakat, és ehelyett az építő, asszertiv párbeszédre összpontosítsunk.

2. A prédikáció ártalmai 

Az erkölcsi és vallási prédikációszerű kommunikációs stílusok alkalmazása nem sok jóra vezetnek egy párkapcsolatban, de az igazság az, hogy máshol sem. Az erkölcsi normák érvényesítésének kísérlete és mások viselkedésének kritizálása ellenálláshoz fog vezetni, ezért érdemesebb kerülni. Sokszor a 10 ezer szavas hosszú üzenetek helyett például többet ér a csend vagy két rövid mondat, amiben leírjuk, hogy mit érzünk. 

3. Dicséret, kritika, dicséret, kritika

Ismerős, amikor valaki úgy dicsér, hogy kritizál ugyanabban a beszélgetésben? Ellentétet teremt a pozitív és negatív kijelentések között, ami zavart és frusztrációt okoz a másik személyben. A legerősebb kapcsolatok is tönkremehetnek, ha az egyik fél állandóan kiemeli a másik hiányosságait, és képtelen arra, hogy csak a jóra fókuszáljon. Fontos ilyenkor, hogy a kritizáló keresse magában a bajt, hogy miért érzi szükségét, hogy a másikat állandóan lehúzza a dicsérő szavak mellett is. 

4. „Megmondtam!”

A szó, amit minden esetben kerülni kellene, mert úgy sem lesz jó vége. Főleg, ha az elítélő kijelentést azután tesszük, hogy a másikat egy negatív élmény vagy tapasztalat érte, akkor valószínűleg inkább támogatásra vágyik a partner. Nos, ez akkor is így van, ha valaki tényleg előre megmondta, hogy így lesz. Inkább legyünk empatikusak, és az ítélkezés helyett segítsünk megoldást találni a problémákra.

5. A vádaskodás

A másik személy állandó megvádolása hatalmas szakadást okozhat a párkapcsolatban, különösen akkor, ha általában ezek a kijelentések alaptalanok. Sok esetben a bizalmatlanság áll a háttérben. A toxikus kapcsolatokban gyakran előfordul, sőt a nárcisztikusok alkalmazzák ezt a technikát, hogy a másikban rossz érzést keltsenek. A hibáztatás helyett a problémák megértésére és megoldására kell összpontosítani.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves