Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bad habits

5 átlagos szokás, ami szépen lassan megmérgezi a párkapcsolatokat

2022. november 09.

3 perc olvasás

ELLE

szerelem párkapcsolat szokások
5 átlagos szokás, ami szépen lassan megmérgezi a párkapcsolatokat
© Shutterstock

Néha úgy teszünk tönkre egy párkapcsolatot, hogy észre sem vesszük.


Amikor egy párkapcsolat végéről van szó, hajlamosak vagyunk mindig csak a nagy dolgokra gondolni: hűtlenség, árulás, veszekedések. Nagyon gyakran egy kapcsolat tönkretétele a sokkal apróbb részletekben, az általunk kialakított napi szokásokban rejlik, amelyek távolságot teremtenek a pár között. Most párkapcsolati terapeuták elárulták el, hogy mik azok a kicsinek és jelentéktelennek tűnő dolgok, amelyek szakadékot hoznak létre az egykori szerelmesek között. 

1. A kommunikáció hiánya

Mindig azt halljuk, hogy a kommunikáció a kulcs mindenhez, de ennek ellenére a legtöbb ember problémába ütközik ezen a téren:

A beszéd az a ragasztó, amely összetartja a kapcsolatokat

– mondja Fran Walfish, a Beverly Hills-i család- és kapcsolati pszichoterapeuta.

A szakértő elárulta, hogy nagyon fontos, mindkét fél erőfeszítéseket tegyen annak érdekében, hogy kommunikáljanak, valamint szánjanak időt a kapcsolatteremtésre. Ez annyit jelent, hogy a minőségi időnél nincs fontosabb, készítsenek egy olyan időbeosztást, ahova heti egy randevú befér. 

Amikor a párok abbahagyják a beszélgetést, azonnal következik a szex. Meglepődnél, mennyi fiatal, egészséges ember él szex nélküli házasságban. Szóval beszélgess!

- tette hozzá a szakértő.

2. Feljegyzik a dolgokat

Ha egy párkapcsolatban az egyik fél, vagy mindketten elkezdik feljegyezni azokat a dolgokat, amit a másik nem tett meg vagy elhibázott, szinte biztosan kudarc lesz a vége. Ez egy olyan szokás, ami nem segít hatékonyan kommunikálni. 

Azt hiszem, helyénvaló azt mondani, hogy nagyon sokat jelentene számomra, ha megcsinálnád X dolgot, ahogy mondtad, és ha nem teszed csalódottnak érzem magam

- Kate Balestrieri okleves pszichológus ezt a mondatot hozta példának, hogyan kellene egyenesen beszélni.

3. Igent mondanak, amikor nemet akartak

Egy rossz szokás, amit nagyon sokan elkövetnek. Az egyik opció, amikor valaki megteszi, amit kérnek tőle attól függetlenül, hogy nem akarta, de utána úgy érezhetik, hogy neheztelnek a partnerükre. A másik út, hogy a rábólintás ellenére próbálnak kibújni a kérés alól, de ez a másik félben azt az érzést kelti, hogy a párjuk megbízhatatlan és kiszámíthatlan. 

4. Megfeledkeznek az öngondoskodásról 

Gondoljunk a repülésre! A légiutas-kísérők mindig elmondják, ha baj lenne, először a saját oxigénmaszkodat rögzítsd, mielőtt másokon segítenél. Ez egy olyan dolog, ami a párkapcsolatoknál is így van. Egy kimerült ember a partnerének is a legrosszabb formáját mutathatja, ami nagy távolságot eredményezhet a párok között. 

5. Elvesznek a technológia világában

Sokan teljesen ártalmatlannak gondolják, amikor este hazaérnek a munkából, hogy hosszú órákon át a telefonjukat nyomogassák. Nos, ez lehetne az az idő is, amikor a partnernek felteszik a kérdést azzal kapcsolatban, hogyan telt a napja. Ennek a nagyon kicsi dolognak súlyos következményei lehetnek. Szintén idegesítő lehet, amikor az egyik fél csak fél szemmel figyel a másikra, mert a másikkal az Instagramot görgeti. 

Valójában nem vagyunk teljesen jelen, és ez tolakodó magány érzést kelti, és nagyon elhagyatottnak érezheti magát a partner

- magyarázta a szakértő. 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves