Quantcast

Gyomorballon terápia

Van kiút az elhízásból

Van kiút az elhízásból

Számottevő egészségügyi kockázatokkal számolhat az, aki a testtömeg-indexe alapján a túlsúlyosak vagy az elhízottak táborába tartozik. A fogyni vágyók előtt számtalan lehetőség áll, ezek közül az egyik a gyomorballon terápia – szakértőt kérdeztünk, mit érdemes tudni róla.

Az elhízás Európában és sajnos Magyarországon is egyre nagyobb népegészségügyi problémát jelent. Az elmúlt évtizedben megháromszorozódott a túlsúlyos emberek száma, 2021-ben több mint 2 milliárdan küzdenek túlsúllyal, mintegy 671 millióan pedig már az elhízottak közé sorolhatók a testtömeg-indexük (BMI) alapján. A zsírpárnák pedig nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem igen komoly egészségügyi rizikót is, amelyet leghatásosabban a testsúly csökkentésével lehet mérsékelni.

Az egészséges táplálkozás és a sport elengedhetetlen a fogyáshoz, ám jelentős súlytöbbletnél már orvosi segítségre is szükség lehet. A fogyni szándékozók előtt ma már több lehetőség is áll, a megfelelő módszer megválasztása a BMI értékétől függ: 30-as BMI esetén az életmódváltás mellett a gyógyszeres kezelés és az úgynevezett endoszkópos bariátriai beavatkozás, más néven a gyomorballon terápia nyújthat segítséget. Erről a módszerről árult el részleteket dr. Fuszek Péter, a Dr. Rose Magánkórház gasztroenterológusa.

Mi az a gyomorballon terápia?

Egy testsúlycsökkentő eljárás, amely átmenetet képez a hagyományos diétás, illetve a különböző gyógyszeres étvágycsökkentő-módszerek és a gyomorszűkítő, sebészeti megoldások (pl. gyomorgyűrű) között. A nem műtéti eljárás során egy gyomorballont juttatnak a gyomorba, amely akadályozza a táplálékfelvételt, így szoktatja rá a pácienst arra, hogy adott időközönként, kis adagokat fogyasszon. „A gyomorballon egy elasztikus, gömb alakú ’tartály’, amelyet a gyomorban helyeznek el, kitöltve annak jelentős részét, ezáltal biztosítja a teltségérzetet. Ezt a ballont színezett fiziológiás sóoldattal töltjük fel, amely szabadon mozog a gyomorban, idegentestként akadályozva meg a táplálék felvételt, így szoktatja rá a pácienst a mértékletes táplálkozásra” – magyarázza a szakértő, aki hozzáteszi, fontos kiemelni a ballon pszichés hatását is, hiszen mindig „jelen van” a páciens életében, támogatja a fogyás folyamatát és biztosítja a teltségérzést.

Mennyit lehet fogyni vele?

A gyomorballon terápiának köszönhetően a reálisan elvárható testsúlycsökkenés heti 0,5-1 kg. Ez a szakértők szerint elfogadott, egészséges ütemű fogyás, ami hosszú távon is tartható és nem terheli meg túlságosan a szervezetet. A súlycsökkenés mértéke a személyes adottságok és az orvosi előírások betartásának függvényében változhat, átlagosan 30 kg-os súlycsökkenés érhető el 12 hónap alatt.

Hogyan zajlik a behelyezés és az eltávolítás?

A gyomorballon lehelyezése rövid altatásban, endoszkópos eljárással történik, csakúgy, mint annak eltávolítása, így a beavatkozás minimális megterheléssel jár a szervezet számára. A módosítható méretű gyomorballon folyadéktartalmának változtatása is ugyanígy történik. „A szakorvos endoszkóp segítségével behelyezi a gyomorba a ballont, majd színezett fiziológiás sóoldattal feltölti. A gyomorballonba töltött folyadék egyéni adottságoktól és a gyomorballon típusától függően 400-800 ml.  A gyomorballon eltávolítására 1 év után kerül sor” – magyarázza dr. Fuszek Péter. A gyomorballon eltávolításakor az endoszkóp kíséretében levezetett katéter segítségével az orvos először kilyukasztja a gyomorballont, majd leszívja a töltőfolyadékot, és a nyelőcsövön keresztül eltávolítja az ekkor már leeresztett gyomorballont.

Mit lehet fogyasztani a gyomorballon terápia során?

A gyomorballon alkalmazása mellett bármilyen étel és ital fogyasztható, ám a biztos fogyás érdekében nélkülözhetetlen a szakember által javasolt étrend betartása. Emellett fontos kiemelni, hogy a terápia egy komplex testsúlycsökkentő megoldás – 12 hónapig tartó folyamatos összmunka a pácienssel, illetve dietetikussal, gyógytornásszal és pszichológussal, igény szerint ők is bevethetők, és folyamatosan tartják a páciensekkel a kapcsolatot. A terápia célja ugyanis az elsődleges fogyás mellett a hosszú távú táplálkozás- és életmódbeli változások elérése. A kezelés ideje alatt elsajátított új, egészséges életmód aztán a ballon eltávolítása után is folytatható, hogy az elért testsúlyt hosszú távon is fenntarthassuk.

Milyen ellenjavallatai lehetnek?

Elengedhetetlen feltétel, hogy a páciens hajlandó legyen részt venni az életmódváltásban, hiszen önmagában a gyomorballon behelyezése nem oldja meg a túlsúly problémáját. Terhesség és szoptatás esetén nem javasolt a terápia megkezdése, ahogy a drog- és alkoholfüggőég, a daganatos betegség, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség is kizáró ok lehet. Gasztroenterológus szakorvos segítségével lehet feltérképezni a gyomorballon behelyezését és hatásosságát befolyásoló tényezőket, egészségügyi problémákat.