Quantcast

Alkoholizmus

Miranda letette a poharat, de az ivással kapcsolatos előítéleteken ez nem segít

Miranda letette a poharat, de az ivással kapcsolatos előítéleteken ez nem segít
© Gotham

Miranda alkoholfogyasztási történetének egyes részei sztereotipikusnak – és frusztrálónak – tűnnek. Kezdjük azzal, hogy rengeteg alkoholproblémával küzdő ember van, aki nem dugdos üvegeket a táskájában, nem iszik be napközben, és nem csalja meg a férjét (bocs, Steve). Sokan közülünk a megfelelő időben és a megfelelő helyeken isznak, mégis küzdenek az alkoholhoz való ragaszkodásukkal.

Miranda története is olyan, mint amit már sokszor hallottunk: a szomorú, középkorú ember, akit válás, depresszió vagy általános rossz közérzet buzdít arra, hogy az alkoholhoz forduljon. De a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism által az alkoholfüggők körében végzett felmérés szerint több mint kétharmaduknál már 25 éves kor előtt diagnosztizálták a betegséget. Ez azt jelenti, hogy sokan már a 20-as és 30-as éveikben problémásan isznak, és jóval azelőtt mutatják az alkoholfogyasztási probléma jeleit, hogy a képernyőn megjelenő sztereotípiák azt sugallnák. Az alkoholizmus olyan betegségként való ábrázolása, amely csak az 50 év felettieket érinti, olyan mítoszt tart fenn, amely sok fiatalabb ivót figyelmen kívül hagy.

Rejtve maradnak a részletek

E klisék ellenére Miranda ivóútjának egy aspektusa mégis árnyaltabbnak tűnik: a Carrie-től és Charlotte-tól kapott válaszok. A Szex és New York egyik sarokköve mindig is az volt, ahogyan a női barátságokat ábrázolta; abban a hitben nőttünk fel, hogy a legjobb barátnők minden hétvégén villásreggeliznek, laza sétákat tesznek New York Cityben, és a beszélgetéseket szellemes szóviccekkel fejezik be. Az És egyszer csak… azonban a felnőttkori barátságnak egy sokkal reálisabb, összetettebb változatát mutatja be, nevezetesen azt, hogy a barátainknak, annak ellenére, hogy szeretnek minket, nincs mindig kapacitása arra, hogy foglalkozzanak a problémáinkkal.

Ez többször is megmutatkozik, például Carrie elutasító válaszában, amikor Charlotte felveti a Miranda alkoholfogyasztása körüli vörös zászlókat, és Miranda bosszankodik Charlotte miatt, amiért megjegyzést tesz, amikor az azt javasolja, hogy rendeljenek pezsgőt az ebédhez. Nézőként betekintést nyerünk Miranda alkoholfogyasztási szokásaiba, ami egyértelművé teszi, hogy a nő problémás területre tévedt. De Carrie, aki mindeközben kissé zavartan gyászolja Big hirtelen halálát, csak annyit tud, amennyit látott. És egy olyan kapcsolatban, mint Carrie és Miranda évtizedeken átívelő barátsága, gyakran nehéz valakinek minden apró részét tisztán látni.

Miranda döntése, hogy abbahagyja az ivást – amibe bepillantást nyerhetünk az e heti új epizódban – végső soron a sajátja. És ha egyszer meghozza, a barátai azonnal támogatják. Miranda, Carrie és Charlotte közösen koccintanak egy pohár alkoholmentes borral (amit Miranda következetesen "ez a szar" jelzővel illet), és Charlotte elmondja Mirandának, milyen büszke rá, amiért leszokott.

Ez, akárcsak Miranda ivásának korábbi ábrázolásai, a korai felépülés túlzottan leegyszerűsített és félrevezető ábrázolása. Egy tanulmány szerint az egy évnél rövidebb ideig absztinens embereknek csak egyharmada marad absztinens.

Kitölteni a kulturális vakfoltokat

Bár nem az És egyszer csak… felelőssége, hogy a gyógyulásról prédikáljon, az írók mégis amellett döntöttek, hogy az alkoholizmus szerepet kap ebben az évadban. Ahogyan a sorozat megpróbálta orvosolni a múltbeli kulturális vakfoltokat az új karakterek bevezetésével, úgy Miranda ivása is egy lehetőség lett volna arra, hogy átgondoltan ábrázolják az alkoholhasználati problémák árnyalatait. Ehelyett egyelőre úgy tűnik, hogy Miranda alkoholproblémája egy válságból materializálódott, és ugyanolyan gyorsan el is tűnt.

Feltételezve, hogy Miranda józan szeretne maradni, reméljük, hogy látjuk, amint igénybe veszi egy terapeuta segítségét, vagy belép egy 12 lépéses programba, és valóban elkötelezi magát a hosszú távú felépülés mellett. Sajnos tudjuk, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy egy problémás ivó sikeresen józan maradjon pusztán annyival, hogy elolvas egy önsegítő könyvet és alkoholmentes alternatívával helyettesíti az italát. Mert az alkoholfüggőség nem magáról az italról szól, hanem valami nagyobb dolognak a tünete. És még ha a világ legjobb barátai veszik is körül az embert, ők nem felelősek azért, hogy meggyógyítsanak. Ők csak annyit tehetnek, hogy a pálya széléről szurkolnak neked, miközben te magad végzed el a munkát.

Forrás: Elle