Quantcast

Sportszerűség

Mégis lehet külön úszósapkájuk az afro hajú sportolóknak?

© Soul Cap

Óriási felháborodást váltott ki, amikor a Nemzetközi Úszószövetség elutasította a fekete úszók hajára készített úszósapkák használatát az úszóversenyeken. Ennek hatására a szövetség most felülvizsgálja a döntését.

A brit Soul Cap márka kifejezetten a feketék vastag, göndör és nagyobb volumenű frizuráira készít úszósapkákat, így az afro frizura mellett a vastagabb hajfonatokat, raszta tincseket és hosszú, göndör hajat viselő sportolóknak is kínálnak kényelmes kiegészítőket. Ezeket az úszásoktatásokon, az edzéseken és a helyi szervezésű versenyeken szabadon lehet viselni, ám a hivatalos sporteseményeken egyelőre nem engedélyezett a használatuk.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ugyanis pár napja elutasította a cég kérelmét, hogy a spéci úszósapkát a versenyzők hivatalos vízi sporteseményeken is viselhessék. A szövetség szakértői arra hivatkoztak, hogy a sapka nem követi szorosan a fej természetes vonalát, így nem felel meg az előírásoknak.  

Kevés a színes bőrű úszó

A döntést követően több színes bőrű sportoló is hangot adott elkeseredettségének, a Fekete Úszók Egyesülete (BSA) közleményében úgy fogalmazott: „extrém módon csalódottak, a szövetség döntése ugyanis bizonyítja, hogy az elit úszósportból hiányzik a diverzitás és a változást sem érzik sürgetőnek.”

A Soul Cap márka alapítói, Michael Chapman és Toks Ahmed Salawudeen kifejtették, hogy speciálisan kialakított úszósapkáik elősegítik az úszósportok etnikai sokszínűségét, míg a FINA döntése elbátortalaníthatja a fiatal, színes bőrű sportolókat attól, hogy a számukra szimpatikus sportágban érjenek el sikereket. A Swim England felméréséből jól látszik, hogy a feketék így is alulreprezentáltak a vízi sportokban, a 2020-as adatok szerint a fehér bőrű brit gyerekek 29,3%-a jár úszásra, míg a fekete gyerekek körében ez az arány csupán 20,1%. Ez az életkor előrehaladtával még inkább kivehető, a fekete bőrű felnőttek 95%-a nem jár rendszeresen úszni.

Újraértékelik a döntést

A döntés nyomán kialakuló felháborodás és a negatív vélemények azonban úgy tűnik, meghátrálásra késztetik az úszószövetséget, a FINA ugyanis nemrég bejelentette, elismerik a rosszalló visszajelzéseket és értik az inkluzivitás és a reprezentáció fontosságát. „A FINA elkötelezett amellett, hogy minden vízi sportolónak hozzáférést biztosítson a megfelelő úszósport-eszközökhöz mindaddig, amíg azok nem jelentenek versenyelőnyt senkinek. Éppen ezért a szövetség jelenleg felülvizsgálja a Soul Cap úszósapkára és az azokhoz hasonló eszközök használatára vonatkozó döntését” – áll a közleményükben.

A Soul Cap egyik arca egyébként Alice Dearing, aki kvótát szerzett a tokiói olimpiára, ezzel az első fekete úszó lehet, aki Nagy-Britanniát képviseli a négykarikás játékokon. Ő maga nem szólalt meg a FINA döntése kapcsán, ám egy korábbi interjúban a Newsbeat magazinnak elárulta: megérti, hogy a színes bőrű kislányok miért hagynak fel az úszással a hajuk miatt. A medence vizében található klór ugyanis kikezdi az egyébként is alapvetően száraz afro frizurát, ami így még szárazabbá és kezelhetetlenebbé válik, ez pedig negatív hatással van a lányok önbizalmára.

Forrás: BBC és CNN