Quantcast

Asztrofizika

Hisz-e a tudomány?

Hisz-e a tudomány?
© bjdlzx/Getty Images

Régi hiedelem, hogy tudomány és spiritualitás nem fér meg egymás mellett – vallja Kis-Tóth Ágnes fizikus, aki arról elmélkedik, a jövőben milyen útjai lehetnek hitnek és spiritualitásnak a tudományos területeken. 

Korábban, amikor a tudományok még gyerekcipőben jártak, a vallások és a vallási vezetők voltak az első igazi kutatók: azok, akik igyekeztek megválaszolni az emberiség kíváncsiságából fakadó kérdéseket és magyarázatot adni a világ működésére. Később, ahogyan a tudományok fejlődtek és a minket körülvevő természet törvényeit egyre jobban megismertük, a tudósok új eredményei egyre többször kerültek látványos ellentmondásba a korábban hirdetett válaszokkal.

Az ellentmondások feloldásához valóban szükség van arra, hogy képesek legyünk folyamatosan megújítani a hitrendszereinket, de ez nem jelenti azt, hogy a spiritualitás és a tudomány kizárja egymást. Mindkettőnek megvan a létjogosultsága, viszont szerepük különböző az életünkben. A vallás és a spiritualitás szerepe ma már nem az, hogy magyarázatot adjon a világ működésére, ellenben morális iránytű, kapaszkodó lehet, amikor keressük a helyünket és a célunkat a világban, segíti jól rendezni emberi kapcsolatainkat, működtetni közösségeinket, forrása lehet a szellemi, lelki és pszichológiai fejlődésünknek. Számomra elsősorban a személyes fejlődést jelenti a spiritualitás és a tudomány számomra ennek nem ellenpólusa, hanem eszköze. Egy olyan módszer, ami gyarapít minket, hiszen bővíti a tudásunkat a minket körülvevő világról. 

Az elmúlt években megnőtt a szakadék a spirituális és tudományos szemlélet között. Egy külön tanulmányt megérne ennek okait boncolgatni, viszont egy egyszerű pszichológiai jelenség jól rávilágít, miért nehéz ezt a szakadékot bármelyik oldalról áthidalni. Amikor valamilyen új információval találjuk szembe magunkat, ami ellentmond annak, amiben korábban hittünk, akkor ez szorongást, belső feszültséget hoz létre bennünk, amit csökkenteni szeretnénk, és ennek legegyszerűbb módja az információ tagadása. A jelenlegi járvány például jól rávilágított arra, hogy egy nehéz helyzetben milyen megnyugtató tud lenni, ha a neten fellelhető ezerféle, egymásnak ellentmondó információ közül azt fogadjuk el igaznak, amelyiket a legkönnyebben emészti meg a gyomrunk. Ez természetesen nagyon könnyen megrendíti a tudományba vetett bizalmat. Pedig ha valamiben, hát a tudományban lehet és érdemes bízni. Olyan, mint egy hatalmas, gigászi hullám, amit a világ minden táján dolgozó elképesztően sok kutató görget apránként előre. Ezt ugyan nem téríti el sem politika, sem pénz, sem titkos háttérhatalom. Nem tévedhetetlen, de az egyetlen szabályrendszer, ami folyamatosan korrigálja magát. 

Nehéz lenne megjósolni, hogy a jövőben hogyan fog alakulni a spiritualitás és a tudományok kapcsolata, de talán bízhatunk benne, hogy a két tábor idővel közeledik majd egymáshoz. Fontosnak tartom a spirituális nyitottságot, de a tudományos módszerességet is – véleményem szerint ha fejlődni szeretnénk, akkor mindkettő elengedhetetlen.

A cikk eredetileg az Elle magazin 2021. decemberi lapszámának Prognózis rovatában jelent meg.