Quantcast

Onkoplasztika

Egy percre se sérüljön az önbizalom

Egy percre se sérüljön az önbizalom
© Shutterstock

A részleges vagy teljes emlőeltávolító műtétek elkerülhetetlenül rányomják a bélyegüket a nők önbizalmára, akiknek sokszor éveket kell várniuk a mellük rekonstrukciójára. Az onkoplasztikának köszönhetően azonban egyetlen műtéttel áteshetnek a daganateltávolításon és a helyreállításon.

A hivatalos statisztikák szerint évente mintegy 5-6 ezer új emlőrákos beteget regisztrálnak Magyarországon, vagyis minden 10-12. nő találkozik élete során a betegséggel. A rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanakkor az érintettekre váró beavatkozásokról és a helyreállító műtétekről már jóval kevesebb szó esik. Míg egykor a rosszindulatú melldaganatok esetében a daganatos terület vagy az érintett emlő eltávolítása után kezdődött meg a kemoterápia és a sugárkezelés, és csak ezek végeztével, sokszor évek múltán kerülhetett sor a rekonstrukcióra, ma már nem kell ennyit várniuk a helyreállító műtétekre.

A plasztikai sebészet egy különálló szakterülete az onkoplasztika, amely a daganatos betegségek kezelésével foglalkozó onkológia, valamint a mellplasztika ötvözetéből született meg.
Az eljárásnak köszönhetően a daganatos betegek esetében egy időben nyílik lehetőség a daganat eltávolítására és az érintett terület helyreállítására – ennek részleteibe avat be dr. Molnár Béla Ákos rekonstrukciós plasztikai sebész, a Dr. Rose Magánkórház állandó orvosa.

Komplex műtéti eljárás

Az esztétikai célú plasztikai beavatkozásokkal ellentétben az onkoplasztika a rekonstrukciós sebészet tárgykörébe tartozik – ezek a típusú műtétek valamilyen betegséghez, például az emlő fejlődési rendellenességeihez vagy az emlődaganat sebészetéhez kapcsolódnak. „Az elsődleges mindenképpen a daganat teljes eltávolítása biztonsági zónával, nyirokcsomó-biopsziával és a protokoll alapján a többi eljárással, ám minden esetben az egyidejű műtétre törekszünk – magyarázza a szakértő. – Ma már lehetőség van az azonnali helyreállításra, ami után a páciensek úgy ébrednek fel, hogy elvégeztük rajtuk az onkológiai beavatkozást, és megtörtént a mellrekonstrukció is. A melldaganatos műtétek 80 százaléka már ily módon történik, így egy percre sem sérül a páciensek önbizalma.”

Dr. Molnár Béla Ákos hozzáteszi, ehhez szükség van egy pontos kezelési tervre, amelyet a műtét előtt az onkológusból, sebészből, plasztikai sebészből, radiológusból és más szakmák képviselőiből álló onkoteam határoz meg. „Így döntünk arról, hogy mellmegtartó vagy melleltávolító műtétre van-e szükség. Előbbinél csak egy részét távolítják el az emlőnek, de a rekonstrukcióra természetesen itt is szükség van, legtöbbször az esztétikai sebészetben használatos technikákkal állítjuk helyre az eredeti formát, olykor az ellenoldali mell korrekciójával együtt. A teljes emlő eltávolításnál egy kicsit bonyolultabb az eljárás – ebben az esetben a hiányzó szövetek pótlásaként mindenképp szükség van valamilyen saját érnyeles lebenyre, illetve kombinálhatjuk implantátumok beültetésével is.”

A rekonstrukció részleteitől függ, hogy a saját szövetet honnan pótolják az orvosok: többnyire a háti szövet egy részéből nyert lebennyel állítják helyre a mellet, ami alá szükség esetén a sebész el tudja helyezni az implantátumot. „Ha nagyobb volument kell pótolni, a hasfali szöveteket használjuk, a hasplasztika műtéti menetéhez hasonló eljárással” – teszi hozzá dr. Molnár Béla Ákos.

Minden szükséges vizsgálat egy helyen

Itthon egyedülálló módon a Dr. Rose Magánkórház azon kevés magánegészségügyi intézmény közé tartozik, ahol a műtét előtti vizsgálatoktól egészen a beavatkozásig minden szükséges vizsgálatot egy helyen el lehet végeztetni.

„Amennyiben megvan a páciens onkoteam által elkészített műtéti terve, szinte azonnal meg tudjuk szervezni a műtétjét a Dr. Rose-ban. Nálunk is elérhetőek például olyan eszközök, mint az ultrahang kés, de alkalmazunk nemcsak a daganatsebészetben, hanem esztétikai műtéteknél is úgynevezett titánhálót, ami rendkívül szövetbarát és nagyon stabil. Ezzel a vékony titánszálakból álló finom háló-szerkezettel tudjuk jól stabilizálni az implantátumokat például teljes emlőeltávolítás után.”