Quantcast

EGÉSZSÉG

Engedélyezett a botox a terhesség alatt?

Engedélyezett a botox a terhesség alatt?
© Shutterstock

Alapesetben a botox használata megfelelő szakember segítségével nem jelent különösebb veszélyt, ám minden megváltozik, ha valaki áldott állapotban teszi ugyanezt.

Sajnos bizonyos szépségápolási kezelések károsak lehetnek a terhesség alatt, és van néhány dolog, amit kifejezetten kerülni kell, ha valaki babát vár. A terhesség korai szakaszában érdemes konzultálni az orvosunkkal, ő tudja majd biztosan megmondani minden kezelésre vonatkozóan, hogy az jót tesz-e a babának vagy sem. A hajfestéstől a hialuronsav terhesség alatti használatáig minden szépségápolási kezelés bizonyos mértékű kockázatot jelenthet, ám ez nem azt jelenti, hogy minden tiltott az áldott állapot alatt. Gyakran nem maga az eljárás jelenti a kockázatot, hanem az alkalmazott termékek lehetnek káros hatással a növekvő magzatra. Kifejezetten érdekes a kérdés, ha a botox áll a vizsgálat középpontjában. 

A botox a legkisebb mértékben is veszélyes lehet a terhesség alatt

Ha rendszeresen kap botox injekciót, felmerülhet a kérdés, hogy a terhesség alatt továbbra is javallott-e a kezelés, ezért fontos megtudni alaposan, mit fecskendeznek be a szervezetünkbe. A botox egy clostridium botulinum néven ismert baktériumot tartalmaz, amely egyébként ugyanaz, amely végzetes ételmérgezést is okozhat. A botox azért feszesíti olyan jól a bőrt, mert tartalmaz egy neurotoxint, amely megbénítja az izmokat, így alapos oka van annak a mondásnak, mely szerint aki túlzásba viszi a botoxot, képtelen lesz mosolyogni, vagy bármilyen arckifejezésre.

A botox injekció beadása olyan mellékhatásokat okozhat, mint az annak helyén fellépő duzzanat és kellemetlen érzés, valamint fejfájás, zsibbadás és gyomorpanaszok. A ráncok kezelésére való alkalmazása mellett a botox bizonyos betegségek, például a pikkelysömör kezelésére is használható. Vannak bizonyos kérdések, amelyeket fel kell tennünk a botoxoltatás előtt, és aki terhes, annak különösen fontos mérlegelni a kockázatokat és az előnyöket.

A terhesség alatt a botox használata nagyon veszélyes lehet.
Fotó: Shutterstock
 

 

Nincs elég adat a messzemenő következtetésekhez

Amíg a botox általában biztonságos az átlagfelhasználók számára, a terhességgel csökken immunitás mértéke, ezért különösen óvatosnak kell lennünk azzal, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. A Healthline fenntartja, hogy egyszerűen nem végeztek elegendő kutatást arra vonatkozóan, hogy a botox hogyan hat a terhesség alatt. Aggodalomra ad okot, hogy mi történik, ha a baktériumok az injekció eredeti helyéről a test más részeire szivárognak. 

Dr. Dendy Engelman egyetért, és azt mondja, hogy a legtöbb várandós nem hajlandó beleegyezni, hogy kutatási alany legyen:

„Nem készült elegendő tanulmány ebben a témában, és szinte biztos, hogy nem is fog. Akárcsak mindenkinél, aki botoxot kap, ha a toxin túlterjed az injekció beadásának területén, botulizmus alakulhat ki, ami életveszélyes állapot lehet."

A szakértők szerint tehát egyöntetűen az a legjobb, ha a biztonság mellett döntünk, és kerüljük a botoxot a terhesség alatt.

Via

MÉG TÖBB TIPP A RAGYOGÓ BŐRÉRT

Hódolat a sokoldalú C-vitaminnak

Meddig használhatom biztonsággal a kozmetikumaimat?

Bőrfiatalító okoskészülékek, amelyek tényleg működnek