Quantcast

Beauty

A plasztika nem tabu többé

A plasztika nem tabu többé
© Yulia Reznikov

A botox, a töltőanyagok, a zsírleszívás és még a plasztikai sebészet sem szégyenteljes titkok többé. Vacsorapartik, barátok közötti beszélgetések, sőt még a hírességekkel készített interjúk is egyre gyakrabban szólnak erről.

A szégyenkezéstől az őszinteség irányába mutató tendencia egy szélesebb körű társadalmi változás része lehet. Bár ellentmondásosnak tűnhet, a kozmetikai beavatkozások radikális átláthatósága nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor a nők karantén alatt büszkén mutogatták őszülő hajukat. Az egész a saját narratíva megalkotásáról szól, különösen az X generációsok és az idősebb millenniumiak számára, akik kezdenek szembenézni az öregedés valóságával, és újraértelmezik a szabályokat. Bármilyen eljárás nemcsak mélyen személyes döntés, hanem olyan orvosi döntés is, amelyet nem szabad könnyelműen meghozni. 

Az 50 éves Nadina Sieger, egy globális wellness-vállalat marketingvezetője nyíltan beszél a botoxkezelésről, különösen a fiatalabb nőkkel, akikkel együtt dolgozik. „Ha valaki megdicsér a külsőm miatt, úgy érzem, hogy szolgálatot teszek neki azzal, hogy elmondom, mit csinálok. A krémek és szérumok csak ennyit tudnak tenni. És fárasztó úgy tenni, mintha nem így lenne. A botox csak egy újabb eszköz a sminkkészletemben” - mondja. „Nem szégyellem magam, és nem akarok egy hazugságot állandósítani a fiatalabb nők számára. Ez arra készteti őket, hogy rosszul érezzék magukat.”

A világjárvány előtt a kozmetikai kezelések, különösen az injekciós kezelések növekvő terjedése is hozzájárult a nyitottabb párbeszédhez. „Idővel a tudatosság és az elfogadás fejlődött” - mondja Dr. Robert Anolik bőrgyógyász. „Ahogy az eljárások egyre kifinomultabbá válnak, és az eredmények hatására már nem deformáltnak vagy felfújtnak, hanem felfrissültnek és megfiatalítottnak tűnsz, ez már nem lesz ciki. Mindezeket az eljárásokat pozitív lépéseknek kell tekinteni. Amíg valami javíthat az életminőségeden, addig nincs okod arra, hogy szégyenkezve beszélj róla a barátaiddal és a családoddal.”

Dr. Howard Sobel plasztikai sebész szintén a nagyobb nyitottság felé való elmozdulást tapasztalta. „Régebben volt egy hátsó ajtó, amin be- és kicsempészhettem az embereket” - mondja. „Most az emberek előbújnak a rejtekhelyükről. Ha az elmúlt 20 hónap valamit megtanított nekünk, akkor az az, hogy nem tudjuk, mi következhet. Az élet túl rövid ahhoz, hogy törődjünk azzal, mit gondolnak mások. Az emberek a legjobb formájukat akarják hozni.”

Piret Aava az Instagramon dokumentálta arcplasztikáját és orrplasztikáját a több mint 62 000 követője számára. Aava úgy érzi, hogy nyitottsága másoknak is jót tett: „Az emberek előtte-utána képeket posztolnak, de senki nem teszi közzé, mi történik a kettő között. Segít az embereknek, hogy tudják, mire számíthatnak, ha megmutatod nekik, hogyan néz ki a gyógyulás előtti szakasz”. De hozzáteszi: „Nem mondom meg másoknak, hogy mit tegyenek, és nem szabad befolyásolni, hogy valamit azért tegyenek, mert látták az Instagramon. Én megosztottam olyan dolgokat, amelyeket hasznosnak találtam a gyógyulásomhoz, és még mindig kapok köszönőleveleket.”

Forrás: Elle