Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Terhességmegszakítás

„A férjem nem tudja, hogy abortuszra akarok menni”

2023. június 05.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

terhesség párkapcsolat házasság abortusz terhességmegszakítás
„A férjem nem tudja, hogy abortuszra akarok menni”
© Forrás: Getty Images

Egy édesanya azért kért tanácsot, mert két gyermeke után a harmadik terhességét már nem akarta vállalni, ezért az abortusz is felmerült megoldásként.


Sosem könnyű meghozni egy olyan komoly, az egész életünkre kiható döntést, mint egy abortusz. Ahány élet és élethelyzet, annyiféle probléma merülhet fel, és egy külső szemlélő sosem értheti meg teljes mértékig, hogy egy nőt mi motivál abban, hogy a terhességmegszakítást vagy éppen a magzat megtartását választja.

A Slate portál felületén Emily Joffy újságírótól kérhetnek párkapcsolati tanácsot a nők, hiszen Emily a munkája során rengeteget írt és kutatott többek közt az anyasághoz kötődő problémákról. Egy édesanya tőle kért tanácsot harmadik terhességével kapcsolatban.

A férje nem fogadja el, hogy az abortusz is egy lehetőség

A nő így fogalmazta meg levelét:

„Hatalmas bajban vagyok! Egy 5 és 7 éves csodálatos kislány édesanyja vagyok, de most megtudtam, hogy 41 évesen váratlanul ismét teherbe estem. A férjem nagyon segítőkész, megosztjuk a gyerekekkel kapcsolatos teendőket, de mindketten több mint 40 órát dolgozunk egy héten a nem túl magas, de tisztességes fizetésünkért.

Mindig is liberálisan gondolkodtam és hittem abban, hogy a nőknek van választási joguk, főleg ami a saját testüket illeti, de most fogalmam sincs, mit tegyek. Az újabb gyerekvállalás és az abortusz gondolata is sírásra késztet. Tudom, hogy ezt a döntést rajtam kívül senki más nem hozhatja meg, de segítségre van szükségem, hogy valakivel megbeszéljem a problémáimat.

A férjemmel nem tudom ezt a kérdést megvitatni, mert ő nagyon konzervatívan gondolkodik a gyerekvállalásról, és ha tudná, hogy egyáltalán felmerült bennem a terhességmegszakítás gondolata, talán még el is akarna válni. Teljesen össze vagyok zavarodva, azt érzem, hogy képtelen vagyok ismét pelenkázással tölteni a napjaimat és nincs erőm az éjszakai etetésekhez. Most is úgy gondolom, hogy sokaknak az abortusz az egyetlen megoldás az életükben, de nem tudom, hogy vajon nekem is ezt kellene-e választanom. Kérlek, segíts!”

abortusz
Forrás: Getty Images

Az újságíró megpróbált tanácsot adni

„Ahogy te is leírtad, valóban senki más nem dönthet helyetted, hiszen ez az egyik legszemélyesebb döntés az életünk során. De oka van annak, hogy egy idegenhez fordulsz tanácsért, ezért megosztom néhány gondolatomat ezzel kapcsolatban. Már van két gyermeked, ez egy nem tervezett terhesség és úgy érzed, nincs erőd, hogy még egy kisbabát felnevelj. Egy olyan férfival élsz, akivel ezt nem tudod megbeszélni, de nagyon remélem, hogy nem igaz, hogy véget vetne a házasságotoknak, mert nem akarod vállalni a terhességet.

De ha hozzá nem fordulhatsz, gondolkodj el rajta, hogy van-e a környezetedben néhány igazán jó és megbízható barátnőd, akikkel meg tudod beszélni a problémáid. Sokszor nagyon sokat segíthet, ha olyanokkal beszélgethetsz, akik ismerik a helyzeted, és segítenek átgondolni minden eshetőséget. Akárhogyan is döntesz, mindenképp kérj egy időpontot a nőgyógyászodhoz, mert orvosi segítségre lesz szükséged. Ne feledd, hogy kötelezi az orvosi titoktartás, ezért nyugodtan oszd meg vele a gondolataid. Csak így szerezhetsz meg minden szükséges információt ahhoz, hogy felelősen dönthess ebben a nehéz helyzetben. Ha pedig megtartod a terhességed, ne érezz bűntudatot, amiért fontolóra vetted az abortuszt, amikor majd megszületik a harmadik kisbabád.”

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves