Indulhat a gombaszedés
Hozzávalók:
500 g csiperke gomba
200 g vaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 csipet só
1 nagy késhegynyi őrölt fehérbors
100 ml tejszín
Elkészítés:
A gombát alaposan megmossuk, felkockázzuk. A vajat megolvasztjuk, majd a feldarabolt vöröshagymát rádobjuk és üvegesre pároljuk. A gombát a hagymára tesszük, csak annyit teszünk félre, amennyit betétként szeretnénk majd tenni a levesbe. A hagymára és a gombára annyi vizet öntünk, hogy félig ellepje és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, miközben a tejszínt a levesbe csurgatjuk. Ezt követően visszatesszük a levest, és még egyet forralunk rajta, majd levesszük a tűzről. Szükség esetén tejjel hígíthatjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.A maradék gombát zsiradék nélkül megpirítjuk, a petrezselymet felaprítjuk, és tálaláskor a levesre szórjuk őket.
A májusi pereszke ritka, de annál finomabb gombánk. Pörkölt formájában ajánljuk.
Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
3-4 szál petrezselyem
2 dl tejföl
1 evőkanál olaj
liszt
pirospaprika
só
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon pirítsuk sárgára. Adjuk hozzá a megtisztított és szeletekre vágott gombát, az apróra vágott petrezselymet, majd hintsük meg egy csapott kávéskanálnyi pirospaprikával, aztán sózzuk, pároljuk puhára - körülbelül 20-30 perc. Ha kell, kevés vízzel pótoljuk a folyadékveszteséget. Ezt követően szórjuk meg egy kávéskanálnyi liszttel, öntsük hozzá a tejfölt, jól keverjük el és forraljuk össze.
Harmadik választottunk az erdők egyik legmutatósabb és legfinomabb termése, a nagy őzlábgomba. Sajátossága, hogy még leszedése után is tovább érik, így előre is be tudunk vásárolni belőle. Rakott formában isteni.
Hozzávalók:
40 dkg gomba
20 dkg rizs
2 db tojás
10 dkg reszelt sajt
2 dl tejföl
csipet só, bors, pirospaprika
zellerlevél apróra vágva
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd a hagymán a fűszerekkel együtt megpároljuk. A rizst előfőzzük. Tűzálló tálba simítunk egy sor rizst, gazdagon megrakjuk a gombával, és a tetejére terítjük a megmaradt rizst. A tejfölt elkeverjük a tojásokkal és egyenletesen elsimítjuk a rizs tetején. Megszórjuk reszelt sajttal, és közepes lángon hagyjuk átmelegedni. Akkor kész, ha a sajt kissé olvadni kezd.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!