Quantcast

Bomba gomba

Kellenek a gombák az arckrémünkbe?

© Getty Images

Mit tehetnek értünk, pontosabban bőrünkért a gombák, milyen fajtákat használnak a kozmetikumokban, és melyik mire jó? Íme a válaszok!

Bár a gombák felhasználása a bőrápolásban viszonylag új dolog nyugaton, ez nem mindenhol van így. Ázsiában már évezredek óta használják a gombákat az egészség javítására, a vitalitás fenntartására, a fiatalos megjelenés megőrzésére és a krónikus stressz káros egészségügyi hatásainak ellensúlyozására - mondja dr. Andrew Weil, az integratív orvoslás szakértője.

Valójában dr. Weil volt az első, aki 2005-ben a gyógygombákat egy nyugati kozmetikai márkában alkalmazta. Dr. Weil innovatív munkája az Originsszel együtt eredményezte a Mega-Mushroom Relief & Resilience kollekciót, amely 16 évvel később is változatlanul népszerű.

bőrgyógyászatilag elismertek?

Mi az, ami a gombákat annyira vonzóvá teszi a bőrápolásban való felhasználás szempontjából? Mint kiderült, a bőrgyógyászok a nyugati bőrápolásban a gombák korai alkalmazói közé tartoztak. A gombákból származó kojinsavat már évek óta használják a bőrápolásban - mondja dr. Kemi Fabusiwa bőrgyógyász szakorvos. "Ez egy kipróbált és bevált összetevő, amelyet számos termékben használnak a bőr világosítására és a hiperpigmentáció csökkentésére."

Sok gomba adaptogénnek minősül, ami a Dermalogica oktatási vezetője, Victoria Evans magyarázata szerint egy olyan összetevő, amely "molekuláris szinten működik, hogy egyensúlyt teremtsen és szabályozza a sejtek működését". Míg az adaptogéneknek nyilvánvaló előnyei vannak a szervezet számára, ezek az előnyök a bőrre is lefordíthatók.

HOGYAN JÁRULNAK HOZZÁ a gombák A BŐRÁPOLÁSHOZ?

Mindannyian szeretünk szurkolni az esélyteleneknek, ami talán némileg magyarázza a gombák növekvő népszerűségét. Ám e húsos élőlényekben sokkal több potenciál rejlik, mint gondolnánk: "Gyakran nem a legszebb növény az, amelyik a legtöbb előnnyel jár a bőr számára, és ez minden bizonnyal igaz a gombákra is" - mondja Laura Rudoe, az Adaptology alapítója. "Intenzív adaptogén összetevőként segítenek a stressz csillapításában, a hormonok normalizálásában és a gyulladások csökkentésében."

Valójában gyulladáscsökkentő tulajdonságaik igencsak felértékelik a gombákat a bőrápolás szempontjából: "Számos egyedülálló gombafajon végzett vizsgálat ígéretes gyulladáscsökkentő hatást mutat, és alátámasztja, hogy gyulladáscsökkentő gombák helyi alkalmazása segíthet megvédeni a bőrt a környezeti stresszorok okozta károsodásoktól" - magyarázza dr. Weil.

Más fajták a száraz és dehidratált bőrre hajlamosak számára is megfelelőek. "A gombák omega-zsírsavakat és ceramidokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek a bőr nedvességgátjának felépítésében, megakadályozzák a vízvesztést és fenntartják a hidratáltságát" - mondja dr. Fabusiwa.

Legyen bármilyen bőrtípusod vagy problémád, jó esély van rá, hogy a gombák beépítése a bőrápolásodba a hasznodra válik.

Hogyan használjUK a gombáKAT a bőrápolásban?

Remélhetőleg gyerekkorodban figyelmeztettek, hogy ne szedj véletlenszerűen gombákat az erdőben (ha pedig nem: most szólunk!). Ugyanígy, mielőtt a termelői piacra indulnál portyázni, nem árt tudnod néhány dolgot a gombákról.

"A gombafogyasztás nagyszerű kiegészítése lehet az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, de ha a bőrödön is szeretnéd élvezni az előnyeit, akkor helyileg kell alkalmazni!" - tanácsolja dr. Fabusiwa. "Ennek az az oka, hogy a gomba elfogyasztásával nyert tápanyagok a gyomor- és bélrendszerben megemésztődnek." 

Ha arra gondoltál, hogy otthon kreatívkodsz egy DIY gombás arcmaszkkal, akkor erősen javasoljuk, hogy a gombák bőrápolókba való beépítését bízd a szakemberekre. "Minden egyes, bőrre használt gombafaj hatóanyagait ki kell vonni és olyan formulákba kell beépíteni, amelyek maximalizálják az előnyeit" - mondja dr. Weil. "A kémia érettségi nem jogosít fel arra, hogy saját arckrémeket főzz. Ha otthon kísérletezel bőrápoló összetevőkkel, az irritációhoz és túlérzékeny bőrhöz vezethet"- magyarázza dr. Fabusiwa.

Szerencsére nincs szükséged képzett szarvasgombászra ahhoz, hogy kiszimatold a legjobb gombákat. Hogy leegyszerűsítsük, milyen gombákat érdemes keresni az arcápolók összetevői közt, az alábbiakban összeállítottunk egy gyors útmutatót a bőrápolásban leggyakrabban használt gombákról.

CHAGA GOMBA
Hatásai a bőrre: antioxidáns, regeneráló, csökkenti a bőrpírt és az érzékenységet.

A bőrápolásban az egyik leghatásosabb és legnépszerűbb gomba, a chaga gomba, a bőrápoló hatóanyagok erőműve. A chaga tele van UV-blokkoló melaninnal, és gazdagabb antioxidánsokban, mint a superfood bogyós gyümölcsök. Védelmet nyújt a hőmérséklet-változások ellen, segít helyreállítani a bőr védőgátját, csökkenti a bőrpírt és az érzékenység minden jelét, valamint erősíti a hajszálereket.

HÓGOMBA
Hatásai a bőrre: hidratáló, védő

Kicsi, furcsán néz ki, de hatalmas, ha a hidratáló erejéről van szó: a hógomba (más néven Tremella Fuciformis) kivívta a tiszteletünket. A hógomba a súlya 450-szeresét képes megkötni vízből, így rendkívül hidratáló hatással van a bőrre. Ráadásul gazdag antioxidánsokban, D-vitaminban, poliszacharidokban és foszfolipidekben, így többszörös bőrkondicionáló, hidratáló és védő hatású.

REISHI GOMBA
Hatásai a bőrre: nyugtató hatású, csökkenti az öregedés látható jeleit

A Reishi gomba a "halhatatlanság gombájaként" és a "hosszú élet szimbólumaként" is ismert. Adaptogén gombaként komoly szerepe van az öregedésgátlásban és a védőgát erősítésében. Emellett erős anti-irritáns, amely láthatóan segít megnyugtatni a bőrt.

SHIITAKE GOMBA
Hatásai a bőrre: ragyogóvá teszi a bőrt és kiegyenlíti a tónusát

Akár a sötét foltok gyengéd halványítására, akár az egyenetlen bőrtónus kiegyenlítésére keresel valamit, a shiitake gomba nagyszerű választás, köszönhetően a magas kojinsav-tartalmának (a bőrgyógyászok kedvencének, amit korábban említettünk). A fehér shiitake gomba bizonyítottan javítja a bőrtónust a melanin lebontásával, így halványítva a sötét foltokat.

CORDYCEPS GOMBA
Hatásai a bőrre: antioxidáns, javítja a bőr rugalmasságát, gyulladáscsökkentő

A gombák egyes változatai nagymenők, ha bőrápolásról van szó, és a cordyceps talán az első helyen áll. A cordyceps erős antioxidánsforrás, segít hidratálni a száraz bőrt, fokozza a kollagén- és elasztintermelést. Emellett hatékonynak bizonyult olyan gyulladásos állapotok helyi kezelésére, mint az ekcéma, és segít a bőrnek kezelni és legyőzni a bőr öregedésének egyik legjelentősebb forrását - a környezeti ártalmak hatását - azáltal, hogy csökkenti a bőrkárosító gyulladást. 

Forrás: ELLE