Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KEANUMYCINS

Nem fogod elhinni, mit neveztek el Keanu Reevesről!

2023. március 07.

2 perc olvasás

Szőke Anna

gomba john wick keanu reeves matrix keanumycins
Nem fogod elhinni, mit neveztek el Keanu Reevesről!
© Getty Images / Gareth Cattermole

Az akciószerepeivel legendássá vált Keanu Reeves, már egy gyilkos vegyület felfedezőit is megihlette.


Hihetetlen dologra derült fény egy, a napokban tartott online sajtótájékoztatón: német tudósok egy újonnan felfedezett gombaölő vegyületnek a 'keanumycins' elnevezést adták, mert olyan hatékonyan pusztít, mint Keanu Reeves az akciószerepeiben. 

Keanu Reeves minden formában halálos

Az 58 éves Mátrix sztár, egy a rajongói kérdések megválaszolására koncentráló eseményen szembesült azzal, hogy filmszerepei milyen sokrétű hatással is vannak az emberiségre. Amikor megtudta, hogy a Leibniz Institute kutatói róla neveztek el egy frissen felfedezett – a gombákra nézve halálos – vegyületet, először meghökkent, majd hálálkodva válaszolt.

Inkább John Wick-nek kellett volna elnevezniük...de így is elég menő...és persze furcsa érzése számomra. De nagyon köszönöm a tudósoknak! Sok sikert kívánok a munkájukhoz, és hálás vagyok, amiért azon fáradoznak, hogy segítsék az emberiséget

– írta válaszában a március végén debütáló John Wick IV. főszereplője.


Az egyre ellenállóbb gombafajok veszélyeztetik a mezőgazdasági termelést

Az elmúlt években a kutatók megfigyelték, hogy a növényeket megtámadó gombafajok egyre jobban ellenállnak a korábban jól működő gombaölőszereknek. Éppen ezért különösen nagy hangsúlyt fektetnek az új vegyületek kikísérletezésére és azok hatékonyságának növelésére. Amennyiben ugyanis nem változik a helyzet, a mezőgazdasági termelés stabilitása is veszélybe kerülhet az egyre szerteágazóbb gombás fertőzések következtében.

Ráadásul az ilyen jellegű megbetegedések ellen használt szerek ipari szintű alkalmazása miatt – a táplálékláncunkba való bekerülésük miatt – már az emberek esetében tapasztalható gombás fertőzések (pl. Candida) kapcsán is egyre alacsonyabb hatékonyság tapasztalható. Az új vegyület, amit egy a talajban és a természetes vizekben megtalálható baktérium (Pseudomonas) melléktermékeként keletkezik, viszont mind a növényi, mind az emberek esetében jelentkező fertőzések kapcsán hatékonynak bizonyult.

Ezek az új lipopeptidek olyan sikeresen pusztítják el a gombás fertőzést, hogy úgy döntöttünk Keanu Reeves után nevezzük el őket, hiszen ő minden akciószerepében kivételesen halálos!

– nyilatkozta a kutatás egyik vezető szakember Sebastian Götze.


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves