Gluténmentes és csodafinom!
Babiczky-Pfliegel Dóra cukorfüggőségének inzulinrezisztenciája vetett véget, és a tudatos táplálkozásnak köszönheti, hogy végre anya lett. Dóra akkor érzi jól magát, ha nem csak jót, hanem jól ehet. Tiszteli a gasztronómia hagyományokat, de szívesen bújtatja a klasszikusokat könnyedebb és egészségesebb köntösbe. A fúziós konyha szerelmese, ételeit az izgalmas és egészséges alapanyagok jellemzik. Blogjával és receptjeivel szeretné elérni, hogy az életmódváltásra ne úgy gondoljunk, mint valami büntetésre, lemondásra, hiszen az új szemlélet kreativitást és jobb közérzetet eredményez. Amikor éppen nem az új receptjeit találja ki, vagy cikkeit írja, akkor főzőtanfolyamokat és előadásokat tart az egészséges étkezés jegyében a Miele főzőiskolában, itt készítettük el mi is vele ezt az ínycsiklandó Sacher-tortát. Íme, a recept!
26-os tortaformához
8 tojás sárgája és fehérje
Az első három hozzávaló mehet az aprítóba (a fehérje nem!!!), ahol alaposan kikeverjük, de nem túl hosszan, nehogy a hő hatására megolvadjon a kókuszvirágcukor. Utána jön a dió és az étcsoki. Ezzel is keverjük, daráljuk, majd a holland kakaópor a vanília, a szódabikarbóna, a balzsamecet krém és a csipet só is az aprítóban landol, és nyomjuk a gépet fáradhatatlanul. Ezután a tojás fehérjéket nem túl kemény habbá verjük, a csoki masszát egy nagy keverőtálba tesszük és szilikon lapáttal a habot 3 részletben lazán hozzákeverjük. Önthető, nem túl folyékony masszát kell kapnunk. Kivajazott sütőformába, vagy szilikon formába beletesszük, elegyengetjük, és sütőben alsó-felső sütéssel 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy ne legyen nyers (ha ügyesek vagyunk szaftos, de nem nyers tésztát kell kapnunk.) Sütőrácsra kiborítjuk, ami eddig alul volt az lesz most fent.
A sárgabarack lekvár:
Miközben a torta sül felmelegítünk 4-5 ek sárgabarack lekvárt (én xyliteset használtam) 2 tk sütőrummal, és még forrón a forró tortára csurgatjuk. (Itt a lényeg, hogy a forró tortára csurgatott forró folyadék a torta mélyebb rétegeibe képes hatolni, ezáltal nem csak a tetején lesz barackos, hanem a tészta kitágult pórusain mélyebbre jut, és jó szaftos lesz. Plusz pont, hogy a tetejére a csoki glazúrt is könnyebben rá tudjuk varázsolni.) Így hagyjuk egy negyed órát pihenni. Közben elkészítjük a glazúrt.
A glazúr:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
Vízgőz fölött egy fém edénybe a vajra szitáljuk a kakaóport, majd a cukrot is hozzákeverjük, és felolvasztjuk, kevergetjük, míg homogén, majonéz állagú nem lesz. Ha kell, akkor a mandulatejjel lazítjuk. A tortáról habkártya segítségével lesimítjuk a fölösleges sárgabarack lekvárt, és a cca. 80 fokos glazúrral a tetejét és az oldalát is bevonjuk.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!