Alternatívák cukor helyett
Vannak, akik a gyümölcscukorra, mások a nyírfacukorra és sokan a sztíviára esküsznek. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. Lássuk melyek ezek:
Gyümölcscukor
Más néven fruktóz, természetes formában a gyümölcsökben és a mézben található meg. Sokan éppen azért esküsznek rá, mert sokkal természetesebb a finomított cukornál. Ez a „legtöményebb” cukor, 30-40%-kal kevesebb is elegendő belőle, mint a hagyományos cukorból, így csökkenthetjük vele a kalória bevitelt. További jó tulajdonsága, hogy lassabban emeli meg vércukorszintünket, így később leszünk újra éhesek. Ám a fogyasztását ennek sem szabad túlzásba vinni, hosszú távon és nagy mennyiségben ugyanúgy hizlal, mint a hagyományos cukor.
Xillit
Magyarul nyírfacukor, melyet nyírfakéregből állítanak elő. Mivel cukoralkoholnak mindősül, ezért szervezetünkben csak kis része szívódik fel, így nem terheli inzulinháztartásunkat. Míg a hagyományos kristálycukor glikémiás indexe 68, addig a nyírfacukoré csak 7. Édesítőereje, állaga és íze megegyezik a cukoréval. Ugyanúgy használható, mint a hagyományos cukor. Egyetlen hátránya, hogy az élesztőgombákkal nem lép reakcióba, így kelttésztás süteményeket nem lehet vele készíteni. Ha emellett tesszük le a voksunkat, fontos szem előtt tartani, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket, különben kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Candida diétába és a paleolit étkezésekbe is beilleszthető.
Sztívia
Ezt a stevia nevű növényből állítják elő, és nem is minősül cukornak. A dél-amerikai őslakosok már évszázadok óta használják. A legjobb természetes édesítőszer. A stevia nedvéből készítenek szirupot, por és tabletta formájú édesítőszert egyaránt. Édesítőereje 30-szor, de akár 300-szor is erősebb lehet a hagyományos cukorénál, erről mindig a vásárolt terméken található felhasználási javaslat alapján tájékozódhatunk. Íze némileg eltér a hagyományos cukor ízétől, de hamar hozzá lehet szokni, utána pedig már nem is észrevehető. Főzésnél sütésnél ugyanúgy lehet használni, mint a hagyományos cukrot (a megfelelő arányokkal).
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!