Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Az én blogomon nincs karambolapuding meg rakott édeskömény

2012. július 20.

4 perc olvasás

csakapuffin édesség esze dóra gasztroblog kis-varga judit puffin
Az én blogomon nincs karambolapuding meg rakott édeskömény

Esze Dóra meztelen üzenetei, harmadik rész. A beszélgetőtárs Kis-Varga Judit (csakapuffin.hu)


Te igen korán kezdted. Mesélj egy kicsit arról a környezetről.

Nagyon kevesen voltunk, az összes magyar gasztroblog számát ötvenre, maximum százra tippelem. 2007 tavaszán láttam a tévében egy műsort, ami a gasztrobloggerekről szólt, és mivel én épp akkor kezdtem otthon sütögetni, recepteket gyűjtögetni, megtetszett a dolog, viszonylag gyorsan eldöntöttem, hogy ilyet én is akarok. Közösségi szinten úgy nézett ki, hogy a már jelenlévő néhány nagy névnél gyűlt rengeteg kommentelő. Sokkal jobban követték is egymást a bloggerek.

Jól látom, hogy különösebben nem érdekel a szereplés?

Ez így van.

Mennyire fontos, hogy benne légy a mainstream gasztronómiában?

Ha azt mondom, semennyire, az biztos hülyén néz ki. A visszajelzések nagyon lényegesek. Mindenkinek örülök, aki a blogom alapján főz, még inkább süt, és megírja, milyen finomra sikerült. De hogy ez azzal jár-e, hogy benne vagyok-e a mainstream gasztronómiában, azzal nemigen törődöm.

Igen, csak hát a blog mint olyan nem fér be az asztalfiókba. A közösségi médiában minden mozdulat a közösségért van, nem?

Mondták már, hogy ebből a szempontból fura, ahogy tevékenykedem. De nekem mindig fontos volt, hogy a blog ne telepedjen rám. Sosem mondtam azt, hogy egy sima palacsintát nem posztolok, mert az méltatlan a puffinhoz. Kényszeresen sem írtam még, és álmatlan éjszakámba sem került, ha több napon át nem frissült a blog vagy nem jött komment. Nem csüngök a statisztikán. Nagyon tudok örülni, ha valami jól sikerül, finom is, szép is, meg ha észreveszem, hogy sokan olvasnak. De nem ez határozza meg a bloglétemet.

Mi a civil foglalkozásod?

Közgazdászként végeztem, uniós ügyekkel foglalkoztam pár évig.

Ezzel egy csodás magyar gasztroblogos hagyományt követsz... A puffin tulajdonképpen édességspecialista blog?

Egy süti hamarabb felkelti az érdeklődésem, mint egy leves, de nem szűkíteném desszertekre a spektrumot.

Amíg a közösségi média nem könnyítette meg a megosztást, hogyan publikáltad a posztjaidat?

Maguktól találtak rá az olvasók. Ha valaki kért valamit, küldtem linkeket. De kéretlenül sosem mutogattam a posztjaimat. Talán még netes naplónak tekintettem a felületet, mert akkoriban vált szenvedélyemmé a sütés, a cukrászkodás. Annak gyűjtöttem a recepteket, aki odatévedt. És mivel jóval kevesebb blog létezett, mint ma, könnyebben odatévedtek.Léteztek már a gyűjtőoldalak, azokat régebben könnyebb volt végignézni, így gondolom, onnan is jöttek olvasók.

Magad elé képzeled az olvasód írás közben?

Nagyon konkrét képpel nem. A legtöbb olvasóm kifejezetten kedves hozzám, pedig számukra mégiscsak egy ismeretlen személy vagyok. Nyilván nők, fiatalok és kevésbé fiatalok a célcsoportom, akik szívesen sütnek bárki által hozzáférhető alapanyagokból. Balatonfüreden élek, így nyilván nehezebben is férek hozzá különleges alapanyagokhoz. Különösebb vezérelveim sincsenek, ha valamit elkészítek és működik, az kikerül. Korábban amibicionáltam a rovatokat, főétel, desszert, péksütemény, ilyesmi, de ez végül nem vált be, mert nem tudtam magamra erőltetni ezt sem.

Azt, hogy csak módjával tudsz különleges alapanyagokat beszerezni, hogy hidalod át?

Sehogy, az én blogomon nincs karambolapuding meg rakott édeskömény. Azzal operálok, ami van.

Meddig mész el egy alapanyagért?

Maximum Budapestig (nevet). Én ebből ritkán csinálok problémát. Ha nincs, nincs, talán kicsit nyafogok róla a Facebookon, de ennyi. Egyedül a tavalyi fügeválság volt súlyos, azt is viccesen nagyítottam fel. A Culinarisba ritkán térek be, nincs igazán szükségem rá, a tihanyi biopiac meg szintén nem ad akkora különbséget, hogy látogassam.

A ROVAT LEGNÉPSZERŰBB CIKKEI

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!
1

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

2023.06.20. 1 perc olvasás

Ez is az alapműveltség része: ismered a leghíresebb magyar filmeket? Kvíz!

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról
2

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

2023.05.16. 1 perc olvasás

Mennyit tudsz Magyarországról? Kvíz 10 alapvető kérdéssel hazánk földrajzáról

30 ikonikus hollywoodi barátság
3

30 ikonikus hollywoodi barátság

2019.06.07. 1 perc olvasás

30 ikonikus hollywoodi barátság

10 horror film, amit képtelenség végignézni 
4

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

2022.10.14. 5 perc olvasás

10 horror film, amit képtelenség végignézni 

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?
5

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

2022.07.27. 1 perc olvasás

Csak az emberek 1 százaléka ismeri fel a képen megbújó hírességet - neked sikerül?

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz
6

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

2021.10.31. 5 perc olvasás

A 25 legjobb horrorfilm, ha igazán rettegni akarsz

 Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról
7

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

2022.09.01. 2 perc olvasás

Új, döbbenetes felvétel jelent meg a 110 éve elsüllyedt Titanicról

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!
8

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

2024.02.07. 2 perc olvasás

Ez a világ 10 legismertebb festménye. Tudod, melyiknek mi a címe? Kvíz!

Ezek is érdekelhetnek

Főszerepben: az eper és rebarbara párosa

Főszerepben: az eper és rebarbara párosa

2021.06.02. 5 perc olvasás

Desszert

Nézegess gyönyörű tavaszi macaronokat!

Nézegess gyönyörű tavaszi macaronokat!

2020.03.02. 1 perc olvasás

Kóstold meg te is a Chez Dodo új, szemkápráztató macaronjait!

Kóstold meg te is a Chez Dodo új, szemkápráztató macaronjait!

2019.01.24. 2 perc olvasás

Mennyei cseresznyés-mentás sorbet

Mennyei cseresznyés-mentás sorbet

2016.07.01. 1 perc olvasás

Körtés morzsás pite citromhabbal és citromkrémmel

Körtés morzsás pite citromhabbal és citromkrémmel

2016.03.18. 2 perc olvasás

Kókuszkocka szuperegészségesen

Kókuszkocka szuperegészségesen

2016.03.04. 2 perc olvasás

Könnyű, fehérboros zellerkrémleves

Könnyű, fehérboros zellerkrémleves

2016.03.01. 1 perc olvasás

Egészséges Sacher-torta szerelmeseknek

Egészséges Sacher-torta szerelmeseknek

2016.02.14. 3 perc olvasás

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves