3 isteni aprósüti nemcsak tea mellé
Hozzávalók (60 darabhoz)
750 g liszt, 4 tk. szódabikarbóna, 2 tk. őrölt fahéj, 1,5 ek. őrölt gyömbér, 1 tk. szegfűszeg, ½ tk. só, 225 g vaj, 112,5 g barna vaj, 400 g barna cukor, 2 tojás, 112,5 g + 2 ek. melasz, 1 marék apróra vágott kandírozott gyömbér
Elkészítés
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a fűszereket és a szódabikarbónát, egy másikban keverjük habosra a vajat és a barnacukrot. Ezután adjuk a vajas-cukros keverékhez a melaszt és a tojásokat, majd fokozatosan a száraz hozzávalókat, végül pedig tegyük bele a gyömbérdarabokat is. A kész tésztát fedjük le és tegyük fagyasztóba kb. 20-30 percre. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A hideg tésztából tegyünk 1 cm-es darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy kb. 2 cm távolságra legyenek egymástól, majd enyhén nyomkodjuk be a tetejüket. Süssük 10-12 percig és kész is.
Pisztáciás-rózsás keksz
Hozzávalók (60 darabhoz)
250 g szobahőmérsékletű vaj, 27,5 g vaníliás porcukor, 1 tojás, 2 tk. rózsavíz, 450 g liszt, 70 g őrölt pisztácia és egy kevés a díszítéshez, 3 ek. szárított rózsaszirom és egy kevés a díszítéshez
Elkészítés
A vajat és a cukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a rózsavizet. Keverjük addig, amíg homogén állagú lesz. Ezután tegyük bele a lisztet, a rózsaszirmokat és a pisztáciát, és szintén keverjük össze, hogy könnyű tésztát kapjunk. Lefedve pihentessük hűtőben 45 percig, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Óvatosan nyújtsuk ki a tésztát és vágjunk belőle kis köröket. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és 40 perc sütés után tegyük félre kihűlni, de előtte szórjuk meg egy kevés pisztáciával és szárított rózsaszirommal a tetejüket.
Zabkeksz szendvicsek datolyás-epres töltelékkel
Hozzávalók (kb. 20 szendvicshez)
A tésztához: 170 g szobahőmérsékletű vaj, 150 g barna cukor, 1 nagy tojás, 1 tk. vaníliakivonat, 100 g liszt, 1/2½. szódabikarbóna, só és őrölt fahéj, 220 g zabpehely
A töltelékhez: 200 g aszalt, kimagozott datolya, 125 ml víz, ½ tk. vaníliakivonat, 200 g eper dzsem
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki két tepsit sütőpapírral. A cukrot a vajjal keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és az őrölt fahéjat, adjuk őket a nedves hozzávalókhoz, végül pedig keverjük bele a zabpelyhet. Kb. 1 cm-es darabokat tegyünk a tepsibe úgy, hogy maradjon köztük egy kis hely. Süssük 10-12 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A töltelékhez a datolyát, a vaníliakivonatot és a vizet főzzük alacsony lángon addig, amíg a gyümölcs megpuhul és felszívja a vizet (kb. 5.-10 perc). Hűtsük ki, adjuk hozzá az eper dzsemet és turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsük. Tegyünk az édes töltelékből a kekszek közé, és így tálaljuk.
Receptek és képek: dessertsforbreakfast.com, heneedsfood.com, raspberricupcakes.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!