Saját kezűleg készült finomságokkal garantált a siker
Hozzávalók
125 ml növényi olaj, 115 g jó minőségű étcsokoládé, 400 g cukor, 4 tojás, 2 tk. vaníliakivonat, 300 g liszt, ½ tk. só, 2 tk. sütőpor, porcukor
Elkészítés
Először olvasszuk fel az étcsokoládét forró vízgőz fölött, majd adjuk hozzá az olajat. Ha picit kihűlt, tegyük bele a cukrot, a tojásokat és a vaníliakivonatot, és keverjük össze a száraz hozzávalókkal. A sima tésztát tegyük egy éjszakára hűtőbe. Másnap formázzunk belőle evőkanálnyi golyókat, hempergessük meg porcukorban, és kiolajozott tepsiben, 180 fokos sütőben süssük készre 8-10 perc alatt. Színes papírba csomagolva adjuk ajándékba.
Levendulás-mandulás fehércsokoládé trüffel
Hozzávalók
A trüffelgolyókhoz: 250 g jó minőségű fehércsokoládé, 2 ek. tejszín, 62,5 darált mandula, 1 tk. darált levendula, ½ tk. vaníliakivonat
A bevonathoz: 250 g jó minőségű fehércsokoládé, 1 ek. tejszín1 ek. tej, szárított levendula a díszítéshez
Elkészítés
A trüffelgolyókhoz melegítsük fel a tejszínt forró vízgőz felett, tegyük bele a többi hozzávalót és keverjük addig, amíg a fehércsokoládé elolvad. Ha ez megtörtént, hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten, majd tegyük hűtőbe 2 órára. Ezután formázzunk a masszából golyókat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és 20 perce rakjuk fagyasztóba. Amíg a trüffel dermed, készítsük el a csokibevonatot forró vízgőz felett: az alapanyagokat keverjük homogén állagúvá, majd tegyük félre. Utolsó lépésként locsoljunk minden golyóra a csokoládémázból, és szórjuk meg a tetejüket szárított levendulával. Apró fémdobozban ínycsiklandó karácsonyi meglepetés.
Vörösboros nyalóka
Hozzávalók (12 darabhoz)
375 ml + 2 ek. vörösbor, 3 ek. kukoricaszirup, 150 g cukor, 1/8 tk. só, 12 db nyalókapálcika, nyalókaforma, ételhőmérő
Elkészítés
A vörösbort főzzük közepes lángon 20-25 percig, amíg egy része elpárolog. Ha elkészült, tegyük félre és teljesen hűtsük ki. Tegyük a cukrot, a kukoricaszirupot, a sót és a bort az ételhőmérővel együtt egy serpenyőbe, és néha kevergetve forraljuk fel 310 fokosra. A forró keveréket öntsük nyalókaformába, a nyalókapálcikát helyezzük bele és várjuk meg, amíg a cukor teljesen megkeményedik. Ha elkészült, tekerjük körbe celofánnal, kössünk rá szalagot, és mehet is a karácsonyfa alá.
Bourbon-ös csokoládémix
Hozzávalók (16-20 darabhoz)
550 g félédes csokoládé, 425 ml cukrozott sűrített tej, 1 tk. vaníliakivonat, 3-4 ek. bourbon, 10-12 db karamellás csokoládé apróra vágva, 170 g karamella apróra vágva, 112,5 g tejcsokoládé apróra vágva, 40 g olvasztott tejcsokoládé, olaj
Elkészítés
Kenjünk ki egy tepsit olajjal, a félédes csokit pedig olvasszuk fel forró vízgőz felett. Ha elkészült, tegyük át a tepsibe, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a sűrített tejet, a vaníliakivonatot és a bourbont. Keverjük össze és pihentessük hűtőben 10 percig. Ezután öntsük rá az olvasztott tejcsokoládét és szórjuk meg az apróra vágott finomságokkal, végül tegyük hűtőbe 30 percre, majd vizes késsel vágjuk kockákra. Sütőpapírral bélelt dobozban a legpraktikusabb átadni.
Fűszeres almadzsem
Hozzávalók (500 grammhoz)
850 g savanykás alma, 6 szem szegfűszeg, 2 tk. őrőlt fahéj, ¼ tk. őrőlt gyömbér, 1 tk. őrőlt kardamon, ¼ tk. őrölt szerecsendió, 1 csillagánizs, 1 citrom leve, 150 g cukor
Elkészítés
Kezdésként hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk ujjnyi darabokra az almákat, majd tegyük rizsfőzőbe. A fűszereket törjük össze mozsárban és szórjuk az almakockákra. A cukrot és a citromlevet is adjuk hozzá, fedjük le és állítsuk a rizsfőzőt rizottó funkcióra. Ügyeljünk rá, hogy néhányszor megkeverjük, 40 perc után pedig öntsük sterilizált üvegekbe. Címkézzük fel és így adjuk ajándékba.
Receptek és képek: adventures-in-cooking.com, howsweeteats.com, glorioustreats.com, cookrepublic.com, sprinklebakes.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!