Elronthatatlan és ellenállhatatlan
Hozzávalók
1 tk. egész római kömény, 2 tk. curry por, ½ tk. pirospaprika, 4 ek. olívaolaj, 900 g vöröshagyma, 1 ek. sótlan vaj, 600 g újkrumpli, 120 ml tejszín, 900 g érett paradicsom, egy kis marék friss bazsalikom apróra vágva, só és frissen őrölt feketebors
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a fűszereket pedig keverjük össze egy kisebb tálban, és tegyük félre. A hagymát, a burgonyát és a paradicsomot vágjuk vékony karikákra. Pirítsuk meg a hagymát két evőkanál olajon 4-5 perc alatt, majd vegyük alacsonyabbra a hőt és adjuk hozzá a vajat. Ezen a hőfokon folytonos kevergetés mellett főzzük addig a hagymát, amíg sötét aranyszínű lesz, végül adjuk hozzá a fűszerkeveréket és tegyük félre. A burgonyakarikákat locsoljuk meg a tejszínnel, ízesítsük sóval és borssal. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kenjünk ki a hagymás zsiradékkal, majd rétegezzük rá a burgonyát, a paradicsomot és a karamellizált hagymát. Öntsünk rá egy keveset a tejszínből és a maradék olívaolajból, majd addig ismételjük a műveletet, amíg a hozzávalók elfogynak. Óvatosan nyomjuk le a hozzávalókat, hogy a tejszín egyenletesen ellepje az egészet, és 2 órán át süssük alufólia alatt. Ha a krumpli megpuhult, vegyük le a tetejéről a fóliát, állítsuk a sütő hőmérsékletét 230 fokra és süssük további 30 percig, amíg a teteje megpirul.
Klasszikus lasagne
Hozzávalók
A bolognai mártáshoz: 1 közepes hagyma durvára vágva, 1 nagyobb sárgarépa durvára vágva, 2 zellerszár durvára vágva, 3 gerezd fokhagyma aprítva, 2-3 ek. olívaolaj, só és bors, 900 g darált marhahús, 300 ml paradicsompüré, 500 ml vörösbor, kevés víz, 2 babérlevél, néhány szál kakukkfű
A besamelhez: 8 ek. sótlan vaj, 150 g liszt, 900 ml teljes tej, 1 tk. só, 1 gerezd darált fokhagyma, frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt feketebors
450 g reszelt parmezán, lasagnetészta
Elkészítés
A bolognai mártáshoz először robotgéppel aprítsuk fel a zöldségeket, majd 2-3 evőkanál olívaolajon, ízlés szerint sózva, borsozva pároljuk 15 percig. Ezután adjuk hozzá a húst és pirítsuk meg. Ekkor adjuk hozzá a paradicsompürét, főzzük néhány percig, majd öntsük fel a vörösborral. Várjuk meg, amíg a fele elpárolog. Amikor ez megtörtént, adjunk hozzá annyi vizet, hogy teljesen ellepje, dobjuk bele a fűszereket és alacsony lángon, néha kevergetve főzzük legalább 1 órán át. A besamelhez olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Ha elolvadt, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet, hogy homogén állagúvá váljon. Ezután apránként, szintén folytonos keverés mellett öntsük hozzá a tejet, majd fűszerezzük és gyakran kevergetve főzzük 10 percig lassú tűzön. Melegítsük elő a sütőt 400 fokra, egy tepsibe öntsünk a besamelből és kezdjük el rétegezni a hozzávalókat. Tegyük bele a tésztát, majd a bolognai mártást, besamelt, reszelt parmezánt és addig folytassuk a műveletet, amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére szórjunk kevés reszelt parmezánt és süssük 35-40 percig, amíg a tészta megpuhul és a sajt megpirul a tetején.
Cukkinis-rizses gratin
Hozzávalók
75 g hosszúszemű rizs, 5 ek. olívaolaj, 3 közepes cukkini vékony szeletekre karikázva, 225 g paradicsom felkarikázva, só és frissen őrölt feketebors, 1 közepes vöröshagyma vékony szeletekre vágva, 3 gerezd darált fokhagyma, 2 nagy tojás enyhén felverve, 1 tk. friss kakukkfű felaprítva, 110 g reszelt parmezán
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra, a rizst a szokásos módon főzzük puhára. Közben a paradicsomot és a cukkinit tegyük olívaolajjal megkent sütőlapra, sózzuk, borsozzuk és süssük meg 15 perc alatt. Egy serpenyőben pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon. Ha kész, adjuk hozzá a rizst, a tojást, a kakukkfüvet és a parmezán felét, és keverjük össze. Ezután tegyük a rizst tűzálló tálba, rétegezzük rá a cukkinit és a paradicsomot, majd szórjuk meg a maradék parmezánnal, végül pedig süssük aranybarnára 20 perc alatt.
Receptek és képek: 101cookbooks.com, smittenkitchen.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!