Krémes, jól variálható és nagyon laktató
Hozzávalók (4 személyre)
1500 ml zöldségalaplé, 300 g gomba (például shiitake), 1 nagyobb mogyoróhagyma, 1 csokor leveles kel, 2,5 ek. vaj, ½ tk. só, 338 g arborio rizs, 83 ml fehérbor, 170 g reszelt parmezán, bors és ½ tk. só
Elkészítés
Először melegítsük fel a zöldségalaplevet, a gombát és a leveles kelt pedig tisztítsuk meg és vágjuk kisebb darabokra. A mogyoróhagymát aprítsuk fel. A vajat olvasszuk fel egy nagyobb serpenyőben és az előbbi hozzávalókat pároljuk meg 3 perc alatt fél teáskanál sóval. Ezután adjuk hozzá a rizst, kevergessük 2 percig, majd öntsük fel a fehérborral és főzzük addig, amíg a folyadék szinte teljesen elpárolog. Ekkor jöhet a zöldségalaplé, amit apránként adagoljunk a félkész ételhez, 20-25 perc elteltével pedig tegyük bele a parmezánt és kevergessük addig, amíg a sajt elolvad. Amint ez megtörtént, vegyük le a tűzről, sózzuk, borsozzuk és fogyasszuk el minél előbb, mert frissen az igazi.
Parmezános rizottó
Hozzávalók (4 személyre)
1000 ml zöldségalaplé, 3 ek. vaj, 2 ek. olívaolaj, ½ fej aprított hagyma, 450 g carnaroli vagy arborio rizs, 112,5 g reszelt parmezán, só
Elkészítés
Az előbbi recepthez hasonlóan itt is a zöldségalaplé felmelegítésével kezdjünk neki a főzésnek. Az olívaolajat egy evőkanál vajjal olvasszuk fel a serpenyőben, pirítsuk meg benne a hagymát, majd adjuk hozzá a rizst. Keverjük addig, amíg a rizs fényes bevonatot kap a zsiradéktól és öntsük bele a zöldségalaplé ötödét. Folyamatos keverés mellett addig ismételjük a műveletet, amíg apránként el nem párolog a folyadék és a rizs megpuhul (kb. 20 perc alatt megtörténik). Még mielőtt teljesen elkészülne, szórjuk bele a sajtot és adjuk hozzá a maradék vajat. Amint ezek elolvadtak, ízlés szerint sózzuk kicsit és azonnal tálaljuk. A tetejét díszítsük parmezánforgácsokkal.
Homáros-rókagombás rizottó
Hozzávalók (4 személyre)
2 homárfarok, 1125 ml halalaplé, 2 ek. vaj, 225 g apróra vágott rókagomba, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 338 g arborio rizs, 125 ml száraz fehérbor, friss metélőhagyma
Elkészítés
Kezdésként forraljunk fel egy nagy fazéknyi vizet egy csipet sóval, majd főzzük meg benne a homárfarkakat 8-10 perc alatt, vagy amíg a hús kifehéredik. Ha elkészült, vegyük ki a vízből és hagyjuk hűlni kb. negyed órán át. Egy konyharuha segítségével nyissuk fel a homár páncélját és vegyük ki a húsát, majd vágjuk fél centis darabokra. A halalaplevet melegítsük fel, egy serpenyőben pedig olvasszuk fel a vajat, és 5-8 percig pároljuk benne a gombát. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát és főzzük még néhány percig. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a fehérbor és a rizs, és fokozatosan (az előző receptnél leírt módon) a halalaplé is. Nagyjából 20 perc múlva elkészül a rizottó – utolsó lépésként tegyük bele a homárt, keverjünk rajta egyet és friss snidlinggel a tetején rögtön tálaljuk.
Receptek és képek: acouplecooks.com, pbs.org, tarteletteblog.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!