3 kímélő leves regenerálódáshoz
Hozzávalók (4 személyre)
900 g cékla hámozva és felkockázva, 1 nagyobb édeskömény felszeletelve, 4 ek. extraszűz olívaolaj, 2 tk. friss kakukkfű, só, frissen őrölt feketebors, 1 fej hagyma szeletelve, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, 1000 ml zöldségalaplé, 250 ml frissen facsart narancslé, ½ tk. vörösborecet
Elkészítés
Először melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Szórjuk a céklát és az édesköményt két evőkanál olívaolajjal egy tepsibe, sózzuk, borsozzuk, majd süssük kb. 45 percig, amíg a cékla megpuhul. A maradék olívaolajon pároljuk meg a hagymát 15 perc alatt, adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk 1-2 percig. Ha a zöldségek elkészültek a sütőben, adjuk őket a hagymához, öntsük fel zöldségalaplével, forraljuk fel, végül alacsony lángon főzzük 15 percig. Pürésítsük a levest botmixerrel, utána pedig tegyük bele a narancslevet, a borecetet és ízlés szerint sózzuk. Melegen és hidegen is remek.
Karfiolkrémleves ropogós kapribogyóval és snidlinges olajjal
Hozzávalók (4 személyre)
1 fej hagyma felkockázva, 1 ek. olívaolaj, 3 ek. sótlan vaj, 1 nagyobb fej karfiol kisebb darabokra vágva, 750 ml zöldségalaplé, 250 ml víz, 125 ml tejszín, 1 maroknyi szárított kapribogyó, só és bors ízlés szerint, 50 g apróra vágott snidling, 3-4 ek. olívaolaj
Elkészítés
Egy evőkanál vajat olvasszunk fel egy evőkanál olívaolajjal közepes lángon, majd pároljuk meg benne a hagymát 5 perc alatt. Ezután adjuk hozzá a karfiolt és a zöldségalaplevet, és főzzük 20-25 percig. Amíg a leves készül, a snidlinget turmixoljuk össze az olívaolajjal. A kapribogyót kevés olajon pirítsuk meg, majd tegyük félre papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradék lecsöpögjön róla. A karfiolleves felét turmixoljuk össze a vízzel, majd öntsük vissza a fazékba, adjuk hozzá a maradék vajat, a tejszínt és alacsony lángon melegítsük fel. Sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk pirított kapribogyóval, illetve a snidlinges olajjal.
Hideg uborka és avokádóleves
Hozzávalók (4 személyre)
2 nagyobb hámozott és apróra vágott uborka, ½ avokádó meghámozva és felkockázva, 1 kisebb fej apróra vágott hagyma, 1 pohár tejföl, 125 ml író, 1 ek. citromfű és citrom kakukkfű, só és bors ízlés szerint
Elkészítés
Az előkészített alapanyagokat dobjuk turmixgépbe és keverjük olyan simára, amilyenre szeretnénk. A kész levest tegyük hűtőbe 1-2 órára. Friss fűszernövényekkel, kecskesajttal vagy nyers céklaszeletekkel a tetején tálaljuk.
Receptek és képek: thekitchn.com, howsweeteats.com, tarteletteblog.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!