3 fenséges desszert, akár beigli helyett
Hozzávalók
A tortalapokhoz: kb. 40 db (attól függ, milyen magas tortát szeretnénk) kész levelestészta lap, 170 g olvasztott vaj, 150 g zúzott mandula, 150 g apróra vágott dió, 150 g cukor, 1 és ¾ tk. őrölt fahéj, ½ tk. őrölt szegfűszeg
A mézes fahéjsziruphoz: 267 g kristálycukor, 250 ml víz, 75 g méz, 1 ek. és 1,5 tk. citromlé, 1 rúd fahéj
Eszközök: süteményecset, 3 db 20 cm átmérőjű kiolajozott tortaforma, sütőpapír, enyhén nedves törölköző, éles kés
Elkészítés
Az édes sziruphoz először forraljuk fel a vizet a cukorral és a fahéjjal. Ezután adjuk hozzá a citromlevet és a mézet, majd alacsony lángon főzzük 10 percig, néha megkevergetve. Ha elkészült, hagyjuk hűlni, utána pedig tegyük hűtőszekrénybe. A torta „tésztájához” kezdésként keverjük össze a diót, fahéjat, cukrot és szegfűszeget. A kiolajozott tortaformákat béleljük ki a méretre vágott sütőpapírral, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A levelestésztából vágjunk 18 cm-es köröket és felhasználásig fedjük le nedves törölközővel, hogy ne száradjanak ki. A kibélelt tortaformákba tegyünk egy réteg tésztát, kenjük meg olvasztott vajjal, szórjunk rá darált mandulát, a műveletet pedig ismételjük addig, amíg nyolc tésztalap kerül egymásra. Az apróra vágott diót keverjük össze az őrölt fahéjjal és szegfűszeggel és tegyük a levelestészta-alap tetejére mindhárom tortaforma esetében. A diós keverékre kerüljön egy réteg vajas levelestészta, majd újabb adag dió (a műveletet összesen háromszor ismételjük meg). Ezután tegyünk újabb nyolc tésztalapot a diós-mázas rétegezés tetejére a fentebb leírt módon. (Amikor kitöltöttük az első formát, tegyük lefedve hűtőbe, amíg a másik kettő is elkészül.) Mindhárom tortát süssük kb. 60 percig, végül locsoljuk rájuk a mézes-fahéjas szirupot, és pihentessük letakarva másfél órán át, hogy beszívják a nedvességet. Óvatosan vegyük ki a tortákat a formákból, helyezzük őket egymás tetejére, szórjunk meg dióval és élvezzük az ízeket!
Tiramisu torta
Hozzávalók
A tésztához: 3 tojás, 200 g cukor, 100 ml tej, 50 g vaj, 170 g liszt, 1,5 tk. sütőpor, 1 tk. vaníliakivonat
A kávés sziruphoz: 100 ml eszpresszó, 50 ml likőrbor, 40 g cukor
A mascarpone krémhez: 4 tojássárgája, 40 g cukor, 100 ml likőrbor, 250 g mascarpone, 200 ml habtejszín és 2 ek. cukor
kakaópor, reszelt csokoládé
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk és lisztezzünk ki két 15 cm-es tortaformát. A tésztához keverjük össze a cukrot és a tojást habverővel. A tejet és a vajat melegítsük fel, amíg a vaj elolvad, majd hűtsük ki. A lisztet és a sütőport is keverjük össze, majd az összes hozzávalót keverjük tészta állagúra és osszuk el a két tortaformába. Süssük 30-35 percig, picit hűtsük ki és vágjuk mindkét piskótatésztát félbe, hogy négy tortalapot kapjunk. A sziruphoz keverjük össze a hozzávalókat, főzzük 4-5 percig és teljesen hűtsük ki. A krémhez verjük fel a tojássárgáját a cukorral, majd vízgőz felett melegítve adjuk hozzá a likőrbort. Folytonos keverés mellett melegítsük sűrűsödésig (kb. 10 perc), végül pedig szűrjük le és hagyjuk teljesen kihűlni. A mascarponét keverjük krémesre, a habtejszínt verjük fel a cukorral, majd keverjük össze őket a tojásos-likőrboros krémmel és tegyük az egészet hűtőbe 1-2 órára. A torta összeállításához először kenjük meg a piskótalapokat a kávés sziruppal, tegyünk rájuk a krémből és szitáljunk kakaóport a tetejükre. A rétegeket tegyük egymásra és díszítsük az egészet reszelt csokoládéval.
Cseresznyés pavlova
Hozzávalók
A pavlovához: 4 nagy tojásfehérje, 225 g porcukor, 2 tk. kukoricakeményítő, 1 tk. ecet
A töltelékhez: 400 ml habtejszín, 2 ek. cukor, rumba áztatott cseresznye, reszelt csokoládé
Elkészítés
Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A habcsók alaphoz verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a cukorral és öntsük hozzá a kukoricakeményítő és az ecet keverékét. Ha elkészült, tegyük sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kör alakban kibélelt tepsibe és formázzunk a közepén egy kis mélyedést, amibe később a töltelék kerül. A sütő hőjét csökkentsük le 100 fokra és süssük meg a tortát kb. másfél óra alatt. Ezután hagyjuk a sütőben addig, amíg teljesen kihűl. A habtejszínt verjük fel és kanalazzuk a kész torta közepére, majd szórjunk rá rumba áztatott cseresznyét és csokoládéreszeléket.
Receptek és képek: adventures-in-cooking.com, call-me-cupcake.blogspot.com
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!