Minimalista reform a főzésben
„Életünkben több ezer receptet kipróbáltunk már, és minden valószínűség szerint több száz kilométert tettünk meg a különböző összetevők után kajtatva. A szekrényeink és a hűtőnk majd szétpukkadt a sok krémtől, páctól, szósztól, fűszertől és konzervtől, amik fantasztikus alapjai voltak mindenféle finom ételnek. De mi is csak úgy vagyunk vele, mint mindenki más: egy nehéz munkanap után hazaesve abban reménykedünk, hogy találunk a spájzban valami egyszerűt és magától értetődőt, amiből előzetes tervezgetés nélkül is főzhetünk vacsorát.” – mondják a szerzők.
„Hogy mi ebből a tanulság? A legfőbb titka annak, hogy a főzést jól szervezzük és minden nap minőségi ételt fogyasszunk, az, hogy mindig valami különlegeset tudjunk készíteni, különösebb felhajtás és utánajárás nélkül.
A végtelen számú választási lehetőség korában tudatosan átmenni minimalistába meglepően hangzik, de gondolj úgy a konyhádra, mint egy kapszulakollekcióra: csak a szekrényedben állandóan árukészleten lévő nyersanyagokból építkezel, amihez a friss kiegészítőkért kell csak elmenni a boltba.
És ez nem csak a kényelemről szól. Az étel és a pénz pazarlásának is véget vethetünk, ha nem veszünk olyan összetevőket, amikből egyszer veszünk, majd otthagyjuk őket porfogónak a polcon vagy a telepakolt hűtőben.
Eve és Rosie könyve nem a lebutítás, hanem az áramvonalasítás mellett kardoskodik. Ha csak néhány fűszer használatával tudunk sokféle ízt elérni, annak ugyanúgy hatása lesz a főzési önbizalmunkra, mint a pénztárcánkra.
Itt is igaz az, ami az öltözködésnél: ha megvannak a szükséges alapok, elég arra koncentrálnunk, miből gazdálkodhatunk, ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, mi mindenünk lehetne még. Egy paradicsomkonzervből nem csak unalmas tésztaszósz lehet, hanem spanyol ragu, indiai curry, fenséges leves vagy egy trendi desszert is.
És egy tábla csokoládé is sokkal többet rejt, mint kis jutalmat a nap végén: lehet egy fantasztikus chilis bab összetevője, vagy csinálhatunk belőle finom brownie-t öt perc alatt.
Gondolj a következő alapanyagokra úgy, mint a tökéletes kis feketére, a legelőnyösebb farmerre, vagy egy ropogós fehér ingre, és meg fogod érteni a koncepciót: egy csicseriborsó konzerv, egy doboz rizs, egy doboz aprított paradicsom, egy üveg mogyorókrém, egy doboz tojás, egy doboz tészta, egy tábla csokoládé, kókusztej, tej és liszt.
És ami az aromát illeti: só, bors, olívaolaj, fehérbor, ecet, leveskocka, kurkuma, mustármag, köménymag, chilipehely, fahéj, szárított oregánó, szárított kakukkfű, édes-nemes paprika, fokhagyma, vöröshagyma, szójaszósz, egy doboz szardella, mustár, sütőpor és cukor – meglepődnél, mennyi mindent tudsz máris kreálni."
Forrás: ELLE UK
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!