Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

OLASZ RECEPT

Ez a tökéletes lasagne recept az olaszok szerint

2024. október 01.

3 perc olvasás

ELLE

recept ebéd lasagne tészta spaghetti olasz recept
Ez a tökéletes lasagne recept az olaszok szerint
© Shutetrstock

Az olaszok szerint a titkos összetevőkön is múlik, sikerül-e autentikus olasz lasagne-t készítened. 


Az olaszok tudják, mi a spaghetti és a lasagne titka, utóbbihoz pedig egy remek receptet is megosztottak, amely tele van titkos hozzávalókkal, amelyekkel könnyedén elérhető az autentikus ízvilág. 

Hozzávalók a bolognai szószhoz

  • fél vöröshagyma
  • fél gerezd fokhagyma
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g zeller
  • 1 evőkanál vaj
  • 250 g darálthús
  • bors
  • 1 evőkanál paradicsomszósz
  • 50 ml száraz vörösbor
  • fél babérlevél
  • 8 kisebb paradicsom
  • fél evőkanál oregánó
  • fél evőkanál cukor

A besamel szószhoz:

  • 25 g vaj
  • 25 g liszt
  • 300 ml alaplé
  • 50 g tejszínhab
  • 50 g parmezán
  • szerecsendió

További hozzávalók: 

  • 6 lap lasagne
  • 10 g vaj

A bolognai elkészítése: 

  • Hámozd meg a hagymát és a fokhagymát, és vágd apróra. A sárgarépát és a zellert is hámozd meg, mosd meg, és vágd finomra. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel 1 ek. vajat, és közepes lángon pirítsd meg az előkészített zöldségeket, majd vedd ki, és tedd őket félre. 
  • Add hozzá a maradék vajat a serpenyőbe, öntsd bele a darált húst, és süsd barnára! A fakanállal pépesítsd, hogy apróbb darabok legyenek belőle. Sózd, borsozd, majd keverd hozzá a paradicsompürét, és további 2 percig pirítsd. Öntsd fel vörösborral, és nagy lángon főzd 5 percig! Keverd bele a zöldségeket és a babérlevelet, majd add hozzá az apróra vágott paradicsomot, és 15 percig főzz mindent, amíg a folyadék nagyrésze elpárolog.
  • Vágd apróra az oregánót, majd szórd hozzá, és ízesíts sóval, borssal, cukorral. 

A besamel szósz elkészítése:

  • Olvassz fel vajat a serpenyőben, és egy fakanállal kevergetve pirítsd benne a lisztet, amíg az buborékos nem lesz, és a vaj valamint a liszt össze nem keverednek. 
  • Fokozatosan öntsd fel alaplével, és keverd erőteljesen, hogy ne képződjenek csomók. 
  • Alacsony lángon 3 percig főzzük állandó keverés mellett. Ezután használhatsz habverőt is, hogy krémes legyen. 
  • Ezután húzd le a tűzhelyről, keverd bele a tejszínt és a reszelt parmezán felét, majd add hozzá a sót, a borsot és a friss szerencsendiót! 

Az elkészítés: 

  • A sütőt 200 fokra melegítsd elő, légkeveréses sütő esetén 180 fokra. 
  • Egy téglalap alakú sütőtálat kenj meg 3 ek. besamel szósszal. 
  • A formától függően béleld ki 3-4 lasagne lappal, mindig tegyél közéjük egy kis szószt, hogy ne száradjanak össze, ha fedik egymást. 
  • A lapok fölé kenj egyenletesen 1 cm bolodgnai réteget, majd jöhet néhány evőkanál besamel szósz rá. Ezután folytasd a rétegezést! Végül lasagne lappal zárd, arra pedig tegyél bőségesen besamel szószt, hogy ne száradjanak ki. A tésztának szüksége van sok folyadékra, hogy puha legyen.
  • Ezután szórd meg a maradék parmezán sajttal, és tegyél rá vajdarabokat is. 
  • Mehet a sütőbe, és 40-60 perc múlva kész is! Tálalás előtt pihentesd 10 percig!

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves