Népdalok, nagymama által készített sütemények, lekvárok, pálinka: a szilva a magyar gasztronómia és kultúra egyik legfontosabb és változatosabb alapanyaga.Szeptemberben a szezon már lassan a végéhez közeledik, így érdemes még feltöltekezni ezzel a remek csonthéjassal, és persze egy finom sütit készíteni belőle.
A szilva az a gyümölcs, amihez tökéletesen illik a kardamom meleg, citrusosan fűszeres aromája – együtt olyan süteményt alkotnak, ami egyszerre rusztikus és elegáns. Ez a recept a francia financier könnyű tésztáját idézi, mandulával és tojásfehérjével, de apró egységek helyett tepsiben sütve egy igazi szívet-lelket melengető, akár baráti, családi társasággal körbeülhető desszert lesz belőle. Egy szelet belőle langyosan, porcukorral, minden hűvös napot kellemes élménnyé tesz.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverés nélküli sütőnél 190 °C).
Bélelj ki egy kb. 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral.
Keverd össze a lisztet, mandulát, porcukrot, sütőport, sót és kardamomot.
A tojásfehérjét kézi habverővel habosítsd lazán (ne verd keményre!). Keverd hozzá a vajat, az olívaolajat és a vaníliát.
Öntsd a nedves keveréket a száraz alapanyoghoz, majd forgasd össze vele.
Öntsd a masszát a tepsibe, és rakd a tetejére a szilvacikkeket.
Süsd 35–40 percig. Az utolsó 10 percre érdemes fóliával letakarni, hogy ne barnuljon meg túlságosan.
Hagyd langyosra hűlni, szórd meg porcukorral, és szeleteld.
Tipp: szórhatsz a tetejére szeletelt mandulát is, így még ropogósabb lesz.
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!