Olívaolajat vásárolni nem is annyira egyszerű.
A boltok polcai tele vannak olívaolajjal, csak éppen egyáltalán nem mindegy, melyiket emeled le onnan. Persze jogosan merülhet fel benned a kérdés, honnan tudhatod, hogy melyik a jó és melyik a rossz olívaolaj? Nyilván a szupermarketben nehéz lehet eldönteni, de ha már egyszer megvetted, akkor hamar kiszúrhatod, ha valami nem okés vele, viszont így a jövőben már tudni fogod, melyiket ne vedd meg, valamint jó eséllyel az olcsó marketingfogásoknak sem dőlsz majd be.
Az első benyomás mindig az illaté. Az igazi, friss olívaolaj illatozik. Ha azonban a palack szaga dohos, savanykás vagy teljesen semleges, akkor valószínű, hogy olyasmivel van dolgod, aminek köze nincs igazából a friss olívaolajhoz. Ha nem támad kedved már az illattól friss kenyérbe mártani, akkor az az olaj bizony nem érte meg a pénzed.
Ha megkóstolod az olívaolajat, akkor érezned kell benne a karaktert. Az a jófajtát. Kesernyés íz, egy kis csípősség, sőt enyhe égető érzés is előfordulhat, de ez nem hiba, sőt! A keserűség a polifenolok jelenlétére utal, amik természetes antioxidánsok. Ezek nemcsak az ízük, hanem egészségügyi előnyeik miatt is fontosak. A gyenge minőségű olajak ezzel szemben gyakran íztelenek, vagy ami még rosszabb egyfajta szappanos utóízt hagynak maguk után.
Valójában a szín eléggé megbízhatatlan minőségi útmutató, ugyanis az olívafajtától, a szüret időpontjától és még a világítás típusától is függ, milyennek látod. A gyártók ezt pedig pontosan tudják, éppen ezért gyakran manipulálnak a színnel vagy az üveg kinézetével, hogy az olaj frissebbnek tűnjön. A szabály egyszerű: ne a szemeddel egyél, hanem hagyatkozz az orrodra és az ízlelőbimbóidra.
Sokan azt hiszik, hogy az olívaolajjal nem lehet sütni, de ez csak az olcsó és gyenge minőségű olajokra igaz. A friss, jó minőségű olaj, ami tele van antioxidánsokkal és alacsony a savtartalma, kiválóan bírja a magas hőmérsékletet.
Ha igazán szemfüles vagy, akkor már a boltba kiszúrhatod a rossz minőségű olajat, legalábbis ha szánsz egy kis időt arra, hogy alaposan megnézd a címkéjét. Keresd a PDO, oltalom alatt álló eredetmegjelölést, a CSR vagy ökológiai tanúsítványokat. Nézd meg, melyik országból származik, vagy ami még jobb, melyik régióból és, hogy ott is palackozták-e. Ha azt látod, hogy EU-n belüli és kívüli olajok keveréke, akkor azt inkább ne vedd meg.
(via)
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!