Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bőrprobléma

A rák egyik jele lehet a nem múló viszketés

2024. május 06.

2 perc olvasás

ELLE

betegség rák viszketés
A rák egyik jele lehet a nem múló viszketés
© Shutterstock

A rák tünete lehet a kellemetlen viszketés. 


A rák sok zavaró tünettel járhat, az egyik ilyen a viszketés. A viszkető bőr azonban más egészségügyi állapotok, például allergiás reakció esetén is előfordulhat. Mutatjuk, hogy a betegség, melyik típusainál fordul elő a leggyakrabban.

Mely rákos megbetegedések okozhatnak viszketést?

Egy 2018-as tanulmány, a Trusted Source több mint 16 000 ember bevonásával azt az eredményt kapta, hogy az általános viszketést mutató betegeknél nagyobb valószínűséggel volt rákos megbetegedés, mint azoknál a betegeknél, akik nem észlelték ezt a tünetet. A viszketéssel leggyakrabban összefüggésbe hozott ráktípusok közé tartoztak:

  • a vérrel kapcsolatos rákok, mint például a leukémia és a limfóma
  • epeúti rák
  • epehólyagrák
  • májrák
  • bőrrák

A bőrrákot általában a bőrön megjelenő új vagy változó foltok alapján lehet azonosítani. Bizonyos esetekben viszketés lehet az oka annak, hogy a foltot észrevették. A hasnyálmirigyrákban szenvedők szintén viszketést tapasztalhatnak. A viszketés azonban nem közvetlen tünete a ráknak. A sárgaság az epevezetéket elzáró daganat következtében alakulhat ki, az epében lévő vegyi anyagok pedig bejuthatnak a bőrbe, és emiatt vakaróznak a betegek. 

A viszketés a bőrlimfóma, a T-sejtes limfóma és a Hodgkin-limfóma gyakori tünete. A viszketés ritkábban fordul elő a non-Hodgkin-limfóma legtöbb típusában. Ezt a tünetet az immunrendszer által a limfómasejtekre reagálva felszabaduló vegyi anyagok okozhatják. Szintén fontos megemlíteni, hogy a polycythemia vera, a myeloproliferatív neoplazmák néven ismert csoportba tartozó, lassan növekvő vérrákok egyike esetében a viszketés tünet lehet. A kellemetlen érzés különösen a forró zuhany vagy fürdő után lehet észrevehető.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves