Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Extrém rosszullét

A rák egyik jele a reggeli órákban jelentkezhet, nem szabad figyelmen kívül hagyni

2024. május 02.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség rosszullét
A rák egyik jele a reggeli órákban jelentkezhet, nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A rák jelei sokszor nem egyértelműek. 


A reggeli rosszullét a rák jele is lehet. Kevesen tudják, de a limfóma egyik legkellemetlenebb mellékhatása a hányinger. Az émelygés legyengítő és nyomasztó lehet. Egy várandós anyuka néhány hónapja elmesélte a saját történetét, ugyanis ő maga nem gondolta, hogy súlyos betegség miatt vannak extrém fájdalmai.

5 hónapos terhes volt, amikor rákot diagnosztizáltak nála

A 24 éves Caitlin McAlinden 2023. szeptember 16-án tudta meg, hogy terhes. A terhessége első trimeszterében a fiatal nő úgy vélte, hogy súlyos reggeli rosszullétek gyötrik. Azonban karácsony körül a nyakánál észrevett egy csomót, ami egyre csak nagyobb lett. Végül 5 hónapos terhes volt Caitlin, amikor kiderült, hogy Hodgkin-limfómával küzd. A fiatal nőnél elkezdték a szteroidkezelést a daganat zsugorítása érdekében. A tervek szerint Caitlin kisfia május 8. körül születik meg, és ezt követően elkezdik nála a 4 hetes kemoterápia kúrát, hogy teljesen felépüljön. 

Sokaknál gyakori tünet

Az interneten is rengeteg limfómás beteg számolt be reggeli rosszullétről, sőt van, akiknél az állapot egész nap eltarthat. A hányinger azonban a betegek étvágyát is befolyásolhatja, és van, aki emiatt nagyon soványra fogyott. Egyeseknél kifejezetten étkezéskor jelentkezik a hányinger, valamint vannak, akiknél komoly fájdalommal és émelygéssel jár. 

A Hodgkin-limfóma gyakori tünetei  a vissza-visszatérő 38 fok feletti láz, éjszakai izzadás, valamint a testsúly több mint 10 százalékos csökkenése. Előfordulhat csont-, tüdő-, vese- és idegrendszeri érintettség, vérszegénység is. A fájdalmatlan nyirokcsomó-duzzanat szintén intő jel lehet, hogy valami nincs rendben. Ha pedig valaki elváltozást érez, akkor érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis érdekében.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves