Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A vastagbélrák jelei a bőrön is megjelenhetnek

2024. március 25.

2 perc olvasás

ELLE

betegség rák tünetek vastagbélrák
A vastagbélrák jelei a bőrön is megjelenhetnek
© Shutterstock

A vastagbélrák egy súlyos betegség, amiről fontos beszélni. 


A vastagbélrák sokáig rejtve maradhat, ezért fontos a kevésbé jelentős tünetekre is figyelni. Természetesen nem azt jelenti, hogy minden enyhébb jel rákbetegség miatt lehet, de fontos kivizsgáltatni, ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. 

Így jelentkezhet a betegség a bőrön

Nikita Patel, a Vitality orvosi igazgatója és háziorvosa szerint a vastagbélrák egyik kevésbé ismert tünete a vérszegénység, amely akkor alakul ki, amikor a vérünk a normálisnál kevesebb egészséges vörösvértestet termel. A vastagbélrák a szervezetben vashiányt okozhat, ami viszont vérszegénységet okozhat. Ez az emberek bőrén is megmutatkozhat, mivel a normálisnál sápadtabbnak tűnhet. A Mayoclinic szerint a sápadt bőr a fehér bőrön szembetűnőbb lehet, mint a sötétebb bőrszínen. A vérszegénység miatt az ember nagyon fáradtnak érezheti magát, valamint a betegek légszomjat és fejfájást is tapasztalhatnak.

Ezekre a tünetekre is figyelni kell 

Ha a tünetek bármelyikét tapasztalja valaki, és a probléma hetekig fennáll, akkor mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, majd szakorvost is, aki további vizsgálatokat tud kérni. 

  • Megmagyarázhatatlan változás a bélműködésben 
  • Vér a székletben
  • Dudor a hasban
  • Megmagyarázhatatlan étvágytalanság
  • Megmagyarázhatatlan fogyás

A szakértők tudják, hogy sokan a kellemetlen tünetek miatt félnek orvoshoz fordulni, ám tudniuk kell az embereknek, hogy az orvosok előtt nem kell kellemetlenül érezniük magukat. A korai diagnózis pedig életmentő lehet, erre mindig felhívják a figyelmet. A vastagbélrák az egyik leggyakoribb betegség, ami sokakat érint hazánkban is, valamint az Egyesült Királyságban is.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves