Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kellemetlen tünet

A rák egyik fontos jele lehet az állandó torokfájás, sokan figyelmen kívül hagyják

2024. március 22.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség torokfájás
A rák egyik fontos jele lehet az állandó torokfájás, sokan figyelmen kívül hagyják
© Shutterstock

A rákot a torokfájás is jelezheti. 


A rák egyik fontos tünetéről fontos beszélni. Tudta, hogy a fej-nyaki daganatok jelei igen eltérőek lehetnek attól függően, hogy a betegség hol kezdődött? Fontos azonban tudni, ha kellemetlen tüneteket észlel, akkor érdemes orvos segítségét kérni minél előbb, hogy a problémára fény derüljön.

Keveset hallani róluk

Érdekesség, hogy  a fej-nyaki daganatokról keveset hallaunk, pedig sajnos igen gyakori betegségről van szó. Az orvosok a szájüreg, a szájgarat, az orrgarat, az algarat, a gége, az orrüreg, illetve az orr-melléküreg nyálkahártyájának laphámsejtjeiből kiinduló daganatos elváltozásokat sorolják ebbe a csoportba. Leggyakoribb a szájüregi rák és a gégerák. A betegek többsége egyébként férfi, és a betegség általában 50 éves kor felett jelentkezik.

A torokfájás is lehet tünet

Mindenki ismeri, milyen érzés a kínzó torokfájás. Ha azonban a probléma hetek vagy esetleg hónapok óta fennáll, és nem szűnik, akkor érdemes kivizsgáltatni, mert komolyabb probléma is állhat a háttérben. A szakértők is figyelmeztetnek, hogy gyakran a gégerák egyik tünete lehet a fájdalmas torokfájás, ami kezelés hatására sem javul. Ezért fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül. Természetesen más kevésbé súlyos betegség is okozhatja, de a kivizsgálás elengedhetetlen. Ehhez a torokfájáshoz még tartozhat a tartós rekedtség és a nyelési nehézség, amelyek szintén nem javulnak.

Ezekre a tünetekre is fontos figyelni 

  • 3 hétnél tovább tartó fekély a száj területén bárhol (beleértve a nyelvet is)
  • Piros folt vagy vörös és fehér folt bárhol a szájon belül
  • Önálló fehér folt a szájon belül bárhol
  • Csomó a nyakban, amely 2-3 hét után sem múlik el
  • Egy csomó az ajkakon vagy a száj belsejében, amely nem múlik el
  • Fájós nyelv, ami nem javul

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves