Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Így okozhat rákot a kávé, a tojás és a rizs

2024. július 08.

2 perc olvasás

ELLE

Kávé rák rákbetegség rizs tojás
Így okozhat rákot a kávé, a tojás és a rizs
© Shutterstock

A rákkal kapcsolatban fontos kutatás született. 


Egy új tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik kávéznak, valamint tojást és rizst fogyasztanak, a vérplazmájukban és a nőknél az anyatejükben magasabb a mérgező vegyi anyagok szintje. Ez azonban növelheti a rák kialakulásának esélyét. 

Erre figyelmeztetnek a kutatók

A kávét, rizst és tojást fogyasztóknak érdemes elgondolkodniuk, mivel egy új tanulmány szerint nagyobb mennyiségű mérgező vegyi anyagot vehetnek magukhoz. A kutatás, amely 3000 személy mintáit elemezte, az ezeket az ételeket és italokat fogyasztók vérplazmájában és anyatejében a per- és polifluoralkil anyagok (PFAS) megemelkedett koncentrációját találta. A vizsgálat úttörőnek számít, és valóban rávilágíthat arra, hogy a kávé, a tojás és a fehér rizs szennyezettebb lehet, mint más élelmiszerek.

Az eredmények határozottan rámutatnak arra, hogy szükség van a környezetvédelemre, és arra, hogy a PFAS-t távol tartsuk a környezettől és az élelmiszerlánctól. Most olyan helyzetben vagyunk, hogy mindenhol ott vannak, és még akkor is ott maradnak, ha agresszív helyreállításokat végzünk

– mondta Megan Romano, a kutatás vezetője. 

Ezért okoznak problémát

Ezeket a vegyületeket arra használják, hogy a termékeket hő- és foltállóvá, valamint víztaszítóvá tegyék, ám a gond az, hogy nem bomlanak le természetes úton, és idővel felhalmozódnak a szervezetünkben. A PFAS-okat számos egészségügyi problémával, köztük rákos megbetegedésekkel, születési rendellenességekkel és májbetegségekkel hozzák összefüggésbe.

A kávé, a tojás és a rizs így lesz szennyezett

A rizs a szennyezett talajból vagy főzőedényekből felszívhatja ezeket a káros vegyi anyagokat, ám az is lehetséges, hogy a vízforrásainkban is jelen vannak. A csirketojások a szennyvíziszap trágyából vagy akár a takarmányukkal is felvehetik a PFAS-t. Ami a kávét illeti, a kávébabok, a víz és a termesztés során használt talaj mind-mind a szennyeződés forrásai lehetnek. Azt pedig már korábban is tudni lehetett, hogy a tenger gyümölcsei már eddig is erősen szennyezettek voltak ezekkel az anyagokkal.

Sokan szeretnék egyébként, ha ezeket a vegyi anyagokat betiltanák a jövőben. A szakértők szerint a gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel és rostokkal teli étrendben általában kevesebb a PFAS-ok bizonyos szintje.

Via

 

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves