Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Veszélyes napozási trend terjed, így növelheti a rák kialakulásának esélyét

2024. július 04.

2 perc olvasás

ELLE

trend napozás rák rákbetegség
Veszélyes napozási trend terjed, így növelheti a rák kialakulásának esélyét
© Shutterstock

Ez a veszélyes napozási trend súlyos következményekkel járhat, rákot is okozhat. 


Az influenszerek úgy gondolják, hogy van egy új titkos trükk az ideális barnaság eléréséhez, ám a szakértők teljesen mást gondolnak, sőt figyelmeztetést adtak ki egy veszélyes napozási trenddel kapcsolatban. A rák kialakulásához is vezethet, ha nem vigyázunk jobban. 

Ezt fontos tudni 

A nem megfelelő fényvédő faktor használata és az intenzív napozás a tökéletes recept a rák kockázatának súlyosbítására. A Look Fantastic bőrápolási gurui elmagyarázták, hogy az ultraibolya sugárzás index egy egytől tízig terjedő skála, amely megmondja, hogy mennyire erős a napsütés egy adott napon. A 3-7 közötti UV-értékek a közepes és a magas közötti tartományba sorolhatók, a 8-as érték felett pedig a nagyon magas, és akár veszélyesnek is minősülhet.

 Ezért veszélyes a trend 

Ez az egyik oka annak, hogy a legújabb TikTok barnulási trend annyira veszélyes, ami szerint sokan későbbi órákban fekszenek ki a napra, abban a hitben élve, hogy így már nincsenek veszélynek kitéve. A magas UV-index és a nem megfelelő fényvédő használata miatt azonban ez egyáltalán nem igaz. A közhiedelem ellenére az UV-sugárzást nem mindig az határozza meg, hogy mennyire süt a nap, mivel a sugarak 90%-a még mindig áthatol a felhőkön, és leégést okozhat.

A szakértők legalább a 30-as fényvédő használatát javasolják. Nem győzik hangsúlyozni, hogy nincs más egészséges módja a barnulásnak, és ezért tartják fontosnak, hogy még felhős időben se feledkezzünk meg a naptej használatáról.

A rendszeres naptejhasználat bizonyítottan csökkenti a bőrrák, köztük a melanoma, a laphámrák és a bazálsejtes karcinóma kialakulásának kockázatát

– mondta Angela Mavalla gyógyszerész.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves