Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Friss tanulmány

A rákra való hajlamot jelezheti ez a rendellenesség a körmökön

2024. május 22.

2 perc olvasás

ELLE

kutatás köröm rák tünetek tanulmány daganatos betegség
A rákra való hajlamot jelezheti ez a rendellenesség a körmökön
© Shutterstock

A rák bizonyos típusaira való hajlamról még a körmök is árulkodhatnak.


Mindenki szeretné elkerülni a rák bármely formáját, vagy legalábbis tudomást szerezni arról, ha hajlamos a daganatos betegségekre, hogy megtehesse az óvintézkedéseket.

Úgy tűnik, a körmök ellenőrzése életet menthet, ugyanis a kutatók felfedezték, hogy a körmök jóindulatú elváltozása egy ritka szindrómához kötődik, amely potenciálisan növeli a rák kockázatát.

A National Institutes of Health szakemberei úgy vélik, hogy a körmök jelezhetnek egy ritka örökletes rendellenességet, amely növeli a bőr, a szem, a vesék, a has és mellkas szöveteiben kialakuló daganatok kockázatát.

Hogyan jelezhetik a körmök a rákra való hajlamot?

A JAMA Dermatology című folyóiratban megjelent friss tanulmányban a kutatók kifejtik, hogy észrevették, hogy a köröm jóindulatú daganatos elváltozásaiban szenvedők potenciálisan nagyobb eséllyel vannak kitéve egy olyan szindrómának, amely a BAP1-hez kapcsolódik. Ennek a génnek a mutációja növeli az esélyt, hogy a páciensnél daganatos betegség alakul ki.

Alexandra Lebensohn, a National Cancer Institute (NCI) vezetõ szerzője és genetikai tanácsadója így mesélt arról, hogyan derült fény az új információra:

Amikor az egyik pácienst a genetikai vizsgálat során a körmei egészségéről kérdeztük, arról számolt be, hogy finom változásokat észlelt a körmein. Ez arra késztetett, hogy a többi betegnél is kiderítsük, hogyan változott meg a körömszerkezetük.

A biopsziás vizsgálatokból kiderült, hogy a BAP1-szindrómás betegek 88%-ánál onychopapilloma mutatható ki. Ez a jóindulatú daganattípus a köröm teljes hosszában lévő vörös vagy fehér színű sávról ismerhető fel, de általában csak egy körmöt érint – a betegeknél viszont több ujjon is kialakult.

rak-korom-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek az eredmények alapján azt javasolják, hogy akinek a személyes vagy a családi kórtörténetében melanóma vagy egyéb, BAP1 génnel kapcsolatos daganatos betegség is jelen volt, mindenképpen vegyen részt rendszeres szűrővizsgálatokon.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves