Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kémiai anyagok

Rákot okozhat ezeknek a ruháknak a viselése

2024. július 05.

2 perc olvasás

ELLE

ruha rák rákbetegség
Rákot okozhat ezeknek a ruháknak a viselése
© Shutterstock

A rákkal kapcsolatban fontos kutatás született. 


A szintetikus anyagból készült edzőruhákat vegyi anyagokkal kezelik, amelyek a kutatások szerint a bőrön keresztül felszívódhatnak. Ez azonban a legrosszabb esetben a rák kialakulásához vezethet. 2023-ban a témával kapcsolatban egy fontos tanulmány jelent meg.

Nem a kényelem fontos csak 

Az edzőtermi ruhák esetében a kényelem és a rugalmasság kulcsfontosságú. Azonban arra gondoltál már, hogy miből készült a kedvenc leggingsed vagy sportmelltartód? Sok-sok edzőszett valószínűleg szintetikus anyagokból, például nejlonból, poliészterből vagy spandexből készült, amelyek alapvetően petrolkémiai anyagokból létrejött műanyagok, olyan káros vegyi anyagokkal együtt, mint a biszfenolok vagy a pthalátok.

Erre jöttek rá a kutatók 

A tavalyi tanulmány kimutatta, hogy amikor ezekben az anyagokban izzadunk, vegyi anyagok szivároghatnak ki ezekből a műanyagokból, amelyek aztán felszívódhatnak a bőrünkbe. A Birminghami Egyetem által végzett kutatás a brómozott égésgátlóknak (BFR) nevezett vegyületek egy bizonyos típusára összpontosított, amelyeket számos termékben, többek között szövetekben használnak az égés megakadályozására.

A szakértők arra jutottak, hogy ezek az anyagok hormonális zavarokat, pajzsmirigybetegségeket és neurológiai problémákat is okoznak. Hozzátették azonban, hogy további vizsgálatokra van szükség azzal kapcsolatban, hogy kiderüljön, mennyi és milyen vegyi anyagot szív fel valaki a ruházatából egy izzasztó edzés után.

Lehetnek bőven negatív egészségügyi hatások 

A műanyagokban lévő káros vegyi anyagok hajlamosak lassan felhalmozódni és a szervezetünkben maradni, ami viszont negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet. Egy amerikai kutatásban azt állapították meg, hogy az 50 alattiaknál, különösen a nők körében emelkedik a gyomor-bélrendszeri, mell- és endokrin rákos megbetegedések száma. Bőrirritáló hatás azonban szintén jelentkezhet, különösen azok számára, akik olyan betegségekben szenvednek, mint a dermatitis vagy az ekcéma.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves