Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Áttét

Ez a 7 tünet a hasnyálmirigyrák terjedésére utalhat

2024. május 26.

3 perc olvasás

ELLE

rák hasnyálmirigyrák áttét
Ez a 7 tünet a hasnyálmirigyrák terjedésére utalhat
© Fotó: Shutterstock/fizkes

A hasnyálmirigyrák a rossz prognóziusú daganatos betegségek közé tartozik: a diagnózis felállítását követően általában a betegeknek kevesebb mint 5%-a él öt évnél tovább. Ezért is fontos a legelső tünetek felismerése.


 Nem sokan tudják, de többek között a sötétebb színű vizelet is jelezheti, hogy komoly gond van – akár a hasnyálmirigyrák terjedésére is utalhat ez a szimptóma. Alább mutatunk egy hosszabb listát, amit az erre utaló jelekként sorol fel a Medical News Today.

A hasnyálmirigyrák terjedését jelezhetik a következők

Sokan tudják már, hogy mi midnenre érdemes figyelni, de ha csak egyvalaki van, aki még nem hallott ezekről, akkor már érdemes belenézni az összeállításba. A hasnyálmirigyrákról érdemes tudni, hogy ha túlságosan előrehaladott, akkor más szervekben, leggyakrabban a tüdőben, csontban, májban vagy vesében okozhat áttétet. A daganatos betegségek közül ez a típusú karcinóma a negyedik legtöbb halálozásért felelős az USA-ban végzett kutatás szerint.

A hasnyálmirigyrák továbbterjedésére utalhatnak például a következő tünetek:

  •  sárgaság;
  • hasi fájdalom;
  • viszketés;
  • erőtlenség;
  • megmagyarázhatatlan és hirtelen fogyás;
  • étvágytalanság;
  • sötét vizelet;
  • akolikus vagy halvány színű széklet; illetve
  • az epehólyag gyulladása vagy duzzanata.

Ezen tünetek jó része (például a viszketés vagy a hirtelen fogyás) rengeteg más betegséget vagy szindrómát jelezhetnek, szóval csak a tünetek alapján pánikolni biztosan tilos, orvos fordulni viszont mindenképpen érdemes további kivizsgálás érdekében, hogy kiderüljön, pontosan miről is van szó.

Szűrés-diagnózis

A legtöbb esetben az orvosok akkor találják meg és diagnosztizálják a hasnyálmirigyrákot, amikor az már előrehaladott stádiumban van. A korai fázisban a hasnyálmirigyrákot sajnos roppant nehéz diagnosztizálni, mivel a hasnyálmirigy mélyen helyezkedik el a testben, és a korai daganatokat rendkívül nehéz észrevenni vagy megtapintani a rutinszerű fizikai vizsgálatok során.

Ugyanezen okból kifolyólag a hasnyálmirigyrák jellemzően nem okoz tüneteket, amíg a rák el nem terjed és át nem terjedt más szervekre. Ennek ellenére a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése erre a rákra potenciálisan segíthet az egészségügyi szakembereknek abban, hogy a hasnyálmirigyben lévő atipikus képződményeket korai stádiumban kiszűrjék. Más esetekben a hasnyálmirigyrákot csak akkor diagnosztizálják, amikor az már átterjedt egy másik szervre, és az adott szerv daganatos megbetegedésére jellemző tünetek jelentkeznek.

A hasnyálmirigyrák szűrése magában foglalhat MRI-vizsgálatokat, endoszkópos ultrahangvizsgálatot vagy speciális képalkotó eljárást, például mágneses rezonanciás kolangiopankreatográfiát.

Az orvosok általában 50 éves kortól javasolják a szűrést, vagy esetleg korábban, ha az illetőnek a családjában már előfordult hasnyálmirigyrák. A szűrés valószínűleg évente vagy az egészségügyi szakember által javasolt időközönként szükséges.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves