Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

Rákra utalhat ez a furcsa ponton jelentkező tünet

2024. július 07.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek daganatos betegség veserák
Rákra utalhat ez a furcsa ponton jelentkező tünet
© Shutterstock

Bizonyos esetekben a rák jelei a test szokatlan részein is megmutatkozhatnak.


A rák egyes típusai már az első tünetek alapján is valószínűsítik a daganatos betegség jelenlétét, bár természetesen még ilyenkor is ellenőrző vizsgálatokra van szükség, de az esetek többségében az a jellemző, hogy az első tünetek veszélytelennek tűnnek.

Egyrészt ezek a tünetek néha valóban általánosak és gyorsan múlóak lehetnek, ilyen például a fejfájás, másrészt olyan kórállapotokat is kísérhetnek, amelyek könnyen gyógyíthatóak, és sokan nem is feltételezik, hogy akár komolyabb betegség is meghúzódhat a háttérben.

A tünetek felismerése azonban kulcsfontosságú, hiszen a kezelés sikerét az is meghatározza, hogy a betegséget milyen stádiumban sikerül diagnosztizálni. Bizonyos rákos elváltozások sokáig egyáltalán nem okoznak tüneteket, ez eleve probléma – ezért kérik a szakemberek, hogy a szokatlan tünetekkel mindenki minél hamarabb forduljon orvoshoz.

A rák néha így is felbukkanhat

Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a rák minden esetben fájdalommal jár, ami a test azon pontján alakul ki, ahol a daganat megjelent. Ez azonban egyáltalán nem minden esetre igaz. Előfordul, hogy a tumor kialakulásának helyétől jóval messzebb, a test egy távoli pontján jelentkeznek az első tünetek, ám ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül lehet hagyni azokat.

Az egyik legfurcsább tünet, amire a betegek panaszkodnak, a veserák esetében alakul ki. Több páciens is arról számolt be, hogy a bordái és a dereka környékén kialakuló, nem múló fájdalom volt az első, amely a veserákra utalt, ám ez kezdetben nem tűnt veszélyesnek.

vese-rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ezen kívül azonban számos más tünet is megjelenhet, amelyeket érdemes komolyan venni:

  • vér megjelenése a vizeletben
  • csomó vagy duzzanat kialakulása a háton, a bordák alatt vagy a nyakon
  • étvágytalanság vagy indokolatlan fogyás
  • tartós fáradtság és energiahiány
  • magas láz, amely nem múlik el
  • túlzott verejtékezés, amely az éjszaka folyamán is jelentkezik

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, mert csak ez deríthet fényt a tünetek valódi okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves