Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Rákot okozhatnak a napszemüvegek, kiderült hogyan

2024. július 01.

2 perc olvasás

ELLE

napszemüveg rák rákbetegség
Rákot okozhatnak a napszemüvegek, kiderült hogyan
© Shutterstock

A rák egy súlyos betegség, éppen ezért nem mindegy, milyen napszemüveget választunk. 


A napszemüveg sokak kedvenc kiegészítője minden nyáron. Azonban a rákkal kapcsolatban egy fontos dologra derült fény. Kiderült, hogy az olcsóbb darabok vásárlása súlyos egészségügyi következményekkel járhat. A megfelelő napszemüveg kiválasztása kulcsfontosságú.

Miért érdemes befektetni egy jó napszemüvegbe? 

Az olcsó napszemüveg viselése szemhéjrákot és homályos látást okozhat, ám emberek milliói kockáztatják az egészségüket, ha nem fektetnek be a minőségi darabokba, amelyek védenek az UV-sugarakkal szemben. Egy új kutatásból az derült ki, hogy  a britek majdnem fele (41%) tisztában van a káros UV-sugarakkal és azok bőrrákot okozó potenciális hatásával. Azonban csak minden ötödik ember (22%) van tudatában annak, hogy ezek a sugarak milyen hatással vannak a szemünk egészségére - ezért is kulcsfontosságú egy minőségi napszemüveg megvásárlása. Morgan Sayes, a Lenstore kontaktlencse-kiskereskedő figyelmeztetett a hamisított, márkás napszemüvegek vásárlásának veszélyeire.

Mivel nem felelnek meg a brit szabvány követelményeinek, a hamisított napszemüvegek tartós használata komoly szemkárosodást okozhat, és akár hosszabb távon is problémákat okozhat a látás és az általános egészségi állapot szempontjából

– mondta a szakértő, aki hozzátette, hogy az ilyen darabok fejfájást és fókuszvesztést is okozhatnak.

A biztonság kedvéért győződjön meg róla, hogy a napszemüvegén "CE" tanúsítvány van, amely bizonyítja, hogy megfelelően védi a látását a nap által kibocsátott káros UV-sugaraktól, és kellőképpen képes a vakító fényt leküzdeni

– tette hozzá.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves