Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A rák jelei a lábujjakon is megjelenhetnek

2024. június 27.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek lábujj
A rák jelei a lábujjakon is megjelenhetnek
© Shutterstock

A ráknak furcsa tünetei is lehetnek. 


A rák jelei a lábujjakon is megmutatkozhatnak. Kevesen tudják, de a bőrrák a testnek ezen területén is megjelenhet. Van néhány dolog, amit fontos szem előtt tartani, és ha változást észlelünk, akkor fontos a kivizsgálás. Mutatjuk azokat a tüneteket, amelyekre érdemes figyelni. 

Itt a lista

Színváltozás: A bőrrák sötét, szabálytalan pigmentációként vagy a bőr meglévő színének megváltozásaként jelentkezhet. Ezek a foltok ott lehetnek a lábujjakon is, ám sokan nem szentelnek nekik elég figyelmet, ám minden rák esetében a korai diagnózis életmentő lehet. 

Szokatlan anyajegyek vagy elváltozások: Fontos olykor-olykor ellenőrizni a hirtelen megjelenő, gyorsan növekvő vagy szabálytalan határokkal rendelkező anyajegyeket vagy elváltozásokat. A bőrrák gyakran új kinövések vagy a meglévő anyajegyek változásai formájában jelentkezik. 

Tartós viszketés vagy fájdalom: A bőrrák tartós viszketést, érzékenységet vagy fájdalmat okozhat. Ha valaki olyan kellemetlenséget tapasztal, amely nem múlik el vagy fokozódik,  akkor fontos, hogy feltétlenül forduljon szakorvoshoz. Természetesen ezeket a tüneteket más betegségek is okozhatják, de a kivizsgálás elengedhetetlen.

Vérzés vagy szivárgás: Minden olyan seb vagy sebesedés, amely vérzik, szivárog vagy nem gyógyul, aggodalomra ad okot. A bőrrákok kifekélyesedhetnek, ami ezekhez a tünetekhez vezet. Az önvizsgálat azonban segíthet abban, hogy a kellemetlen tüneteket időben észrevegyük. 

Fontos a nap elleni védelem 

Védd a lábaidat is a káros UV-sugaraktól naptej alkalmazásával. Ha a napon tartózkodsz, akkor gondoskodj arról, hogy a lábaid megfelelően be legyenek fedve, vagy használj magas fényvédő faktorszámú fényvédő krémet a szabadon lévő területeken. Sokan csak a váll, nyak és hát részeit kenik be naptejjel, ám a testünk többi részére is figyelni kell. Szintén jó ötlet olyan lábbeliket választani, amelyek fedik a lábat és a lábujjakat, amikor nagyon erősen süt a nap.  Ez további védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves