Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Népszerű ital

A rák és a kávé kapcsolatáról fontos dolog derült ki

2024. június 25.

3 perc olvasás

A rák és a kávé kapcsolatáról fontos dolog derült ki
© Shutterstock

A kávézás csökkentheti a rák kialakulásának esélyét? 


A kávé a világ legnépszerűbb itala, és több millióan indítják a napot egy csésze finomsággal. Egyes kutatások szerint azonban egészségügyi előnyei is lehetnek szeretett italunk fogyasztásának, sőt a rákkal kapcsolatban is fontos felfedezést tettek a kutatók. Most eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat.

A kávébab jótékony hatásai

A kávébab tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyeknek nagyszerű előnyei lehetnek, beleértve a bélrendszer egészségét és a memória javulását. Azonban fontos kiemelni, hogy a kávébab forró vízben főzve szabadítja fel ezeket a jótékony hatásokat, így egy csésze feketekávé nagyszerű és egészséges választás. 

Néhány friss tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztók bélmikrobiomja - az emésztőrendszerben található baktériumok gyűjteménye - jellemzően változatosabb, ami valószínűleg a kávéban található oldható rostoknak és prebiotikus tulajdonságoknak köszönhető, amelyek táplálják a jótékony baktériumtípusokat, és segíthetik az emésztést és a bélrendszer egészségét. Emellett arra is fény derült, hogy a kávé elősegítheti a hosszú távú kognitív egészséget azáltal, hogy javítja a memóriát és a figyelmet, és potenciálisan lassítja a kognitív hanyatlást, csökkentve az olyan betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór a későbbi életkorban.

Ez derült ki a rákbetegségekkel kapcsolatban

A legújabb kutatások két olyan vegyületet is azonosítottak a kávéban, a kahweolt és a cafestolt, amelyekről laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy megállítják a prosztata- és veserákos sejtek növekedését.  Emellett sokak számára jól ismert a kávé hashajtó hatása is, a kávéfogyasztók közel egyharmada számolt be arról, hogy egy csésze kávé elfogyasztása után fél órán belül ki kell mennie a mosdóba. Ezért bizonyos esetekben segíthet a bélműködés szabályozásában. Pár évvel ezelőtt pedig arról számoltak be a szakemberek, hogy a napi négy csésze kávét fogyasztóknál 15, a hat vagy több csészével fogyasztók esetén pedig akár 40 százalékkal is alacsonyabb a béldaganatok kialakulásának valószínűsége, ám a mértékkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.  Egy korábbi kutatás szerint pedig azok, akik kávét ittak, nagyobb valószínűséggel tartották meg a súlyukat hosszú távon, mint azok, akik nem itták a népszerű italt. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a hatások a kávé étvágycsökkentő tulajdonságából, valamint az anyagcserére gyakorolt pozitív hatásából eredhetnek.

Mi számít egészségesnek? 

Nincs "legegészségesebb" módja a kávéfogyasztásnak, mindez egyénenként eltérő. Ez függhet a koffeinérzékenységtől, a személyes egészségügyi céloktól és az élet egyéb tényezőitől. Fontos felmérni, mennyire alszol jól, valamint tapasztalsz-e szorongást a mindennapokban.  A hivatalos útmutató szerint, ha 18 évnél idősebb vagy, akkor a koffein biztonságos napi mennyisége legfeljebb 400 mg naponta (körülbelül négy-öt csésze kávé), de ha valaki várandós vagy szoptat, akkor ez az érték 200 mg-ra csökken.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves