Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bőrproblémák

A rák kialakulásának esélyét így növelheti a túl sok szoláriumozás

2024. június 26.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség szolárium
A rák kialakulásának esélyét így növelheti a túl sok szoláriumozás
© Shutterstock

A rák és a szolárium kapcsolatáról fontos dolgok derültek ki. 


A szoláriumágyak és a napfénylámpák ugyanúgy ultraibolya (UV) sugárzást bocsátanak ki, mint a nap. Éppen ezért fontos a mérték megtartása, ugyanis a túl sok UV-sugárzás rákot okozhat. A szakértők szerint a műbarnító vagy barnító spray használata biztonságosabb. Sok helyen egyébként illegális is a  18 év alattiak számára a szolárium használata. 

Ezt állítják a kutatók 

A Cancer Research UK oldalán azt írják,  hogy a szoláriumok nagy intenzitású UV-sugárzást használnak a gyors barnuláshoz. Az UV-sugárzás károsíthatja a bőrsejtek DNS-ét. Ez bőrrákhoz vezethet, beleértve a melanómát, amely a bőrrák legsúlyosabb típusa. Az UV-sugarak által okozott károkat nem mindig lehet észrevenni, mivel lassan halmozódhatnak fel. A barnulás azonban a túl sok UV-sugárzásnak kitett, károsodott bőrsejtekre adott reakció.

Mennyi a betegség kialakulásának esélye?

A túl sok UV-sugárzás a 3. legnagyobb rákkeltő ok, és az Egyesült Királyságban a bőrrák fő oka a kutatók szerint. Magyarországon mintegy 20-25 ezer bőrrákos esetet diagnosztizálnak évente, ezeknek több mint 90 százalékát a bazálsejtes karcinóma (basalioma) és a laphámrák teszi ki, de léteznek jóval ritkábban előforduló veszélyes bőrráktípusok is.

Kiket veszélyeztet a szoláriumozás okozta bőrkárosodás?

Mindenki, aki szoláriumot használ, növelheti a bőrrák kockázatát. Egyeseknél nagyobb a kockázat, mint másoknál, ám a mérték megtartása nagyon fontos, akkor is, ha teljesen nem vagyunk hajlandóak lemondani róla. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezhetnek azok az emberek, akiknél nagyobb az esély a bőrrák kialakulására, ha szoláriumoznak:

  • könnyen égő bőr
  • világosabb bőrszín
  • világos haj- vagy szemszín
  • sok anyajegy vagy szeplő
  • korábban már volt napégésük
  • a családban előfordult bőrrák

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves