Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Gyomorrák

4 jel, ami gyomorrákra utalhat

2024. június 19.

5 perc olvasás

ELLE

betegség rák gyomorrák
4 jel, ami gyomorrákra utalhat
© Freepik

A gyomorrákról nem beszélnek annyit, mint a rák egyéb formáiról, pedig jelentős egészségügyi kockázatot jelent. 


Pláne akkor, ha a tüneteket félreértik vagy figyelmen kívül hagyják. A gyomorrák első jelei ugyanis nem túl agresszívek, éppen ezért a diagnózis felállítása sok esetben csak későn történik meg. A szakértők emiatt nem győzik a hangsúlyozni, mennyire fontos a korai felismerés. Összeállításunkban most mutatunk 4 tünetet, amit semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert gyomorrákra utalhat. 

Hasi diszkomfort érzet 

Önmagában a hasfájás nem feltétlenül utal gyomorrákra, ha azonban a probléma tartósan fennáll, akkor célszerű lehet minél előbb orvoshoz fordulni. A kivizsgálás során legyél te is nagyon körültekintő, ugyanis a hasi diszkomfort érzet sok, egyéb más probléma, egyebek között emésztési zavarokra is utalhat. A has felső tájékán jelentkező, tartós fájdalom viszont a gyomorrák korai jele is lehet, vagyis ha ez a kellemetlen érzés hosszabb ideje fennáll, anélkül, hogy bármiféle enyhülést tapasztalnál, mindenképpen kérj további vizsgálatokat. 

Megmagyarázhatatlan fogyás 

A megmagyarázhatatlan fogyás különösebb életmódbáváltás nélkül egy másik piros zászló. Ha nem szándékosan adod le a kilókat az sosem túl jó jel, főleg, ha más tünetekkel, például a fentebb említett hasi fájdalommal is társul. Ilyenkor mindenképpen utána kell járni a mögöttes egészségügyi problémának, mert a gyomorrák veszélye is fennállhat. 

Tartós émelygés 

Nyilván sokakkal előfordul, hogy néha megszédülnek, de ha te folyamatosan hányingertől, netán hányástól szenvedsz, különsen az étkezések után, akkor azt nem szabad félvállról venni. Még az alkalmanként fellépő hányingernek is lehetnek egészségügyi okai, a gyakori és tartós rohamok viszont olyan gyomorproblémákra utalhatnak, amelyek mindenképpen azonnali kivizsgálást igényelnek. 

Nyelési nehézség 

A nyelési nehézség mindenképpen kiemelt figyelmet igényel. A dolog általában a szilárd ételek lenyelésével kapcsolatos kihívásokkal kezdődik, majd odáig fokozódhat, hogy a folyadékot sem tudja valaki lenyelni. Ha már huzamosabb ideje nyelési nehézséggel küzd, feltétlenül forduljon orvoshoz, ez ugyanis a rák előjele is lehet. 

Alyssa sokkoló története 

A 33 éves Alyssa Burks például állandóan kimerült volt, nyomorégést és nyelési nehézségeket tapasztalt. A vizsgálatok során aztán kiderült, hogy negyedik stádiumú gyomorrákja van. Alyssa a TikTokon osztotta meg a rák elleni küzdelmének tapasztalatait, elárulta, az első tünteket a covid-járvány idején, 2021-ben vette észre. 

A legelső rákos tünet, amit észrevettem, hogy hirtelen rendkívül kimerültnek éreztem magam. Elmentem dolgozni, hazajöttem és rögtön el is aludtam. A barátaim és a családom azt hitték, csak nagyon stresszes és túlhajszolt vagyok. A fáradtságom a kapcsolatomra is hatással volt. A férjem azt mondta, nem működik a dolog, mert én nem akarok semmit sem tenni. Ekkor elmondtam neki, hogy valami nagyon nincs rendben és még sosem éreztem magam ennyire energiaszegénynek

– magyarázta Alyssa,a ki ezután elment az orvosához, aki teljes vérvételt rendelt el, ám az eredmény még nem mutatott eltérést. A fiatal nő egy alvási apnoe teszten is átesett, de az is negatív lett. A lánynál aztán gyomorégés jelentkezett. Az orvosa erre azt mondta, bizonyára az életkorához köthető és bizonyos ételeket már nem tolerál jól a szervezete. Kapott savlekötőt, ami nem igazán segített, emellett Alyssának állandóan magas volt a pulzusa és szörnyen kimerültnek érezte magát. Az újabb és újabb orvosi vizsgálatok nem tártak fel semmit, Alyssa pedig ekkor úgy döntött, mindent addig felírt gyógyszerének szedését abbahagyja. 

Mindenképpen kellenek a vizsgálatok 

Ezután két hónap alatt 15 kilót fogyott, ami drasztikus és riasztó volt a számára, tekintve, hogy nem edzett és nem evett másként. Nem sokkal később pedig már nehezen nyelte le az ételeket majd a folyadékokat is is. Amikor megpróbált inni úgy érezte, megfullad. A nő nagyjából két évig küzdött a tünetekkel, amik egyre csak rosszabbodtak, az orvosának a fejében pedig feltehetően meg sem fordult, hogy gyomorrákja lehet. Alyssa története kiváló példa arra, hogy a még jelentéktelennek látszó tüneteket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha úgy érzed, valamin nincs rendben, ne hagyd magad lerázni, még akkor sem, ha az orvos azt mondja minden rendben. Vesd alá magad az összes lehetséges vizsgálatnak. Ha nem is gyomorrákról van szó, az efféle tünetek jellemzően valamilyen egészségügyi eláltozásra utalnak, amit így, vagy úgy, de mindenképpen kezelni kell. 

(via és via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves